HELSINKI
Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 58-vuotiaan naisen sakkorangaistukseen törkeästä kunnianloukkauksesta. Kunnianloukkaus kohdistui HSL:n matkalipuntarkastajaan ja järjestyksenvalvojaan.
Tapahtumat saivat alkunsa naisen alaikäisen pojan jäätyä Helsingin Rautatientorin metroasemalla kiinni matkustamisesta ilman lippua. Poika oli juossut karkuun lipuntarkastajan pyydettyä häneltä henkilötietoja, jolloin järjestyksenvalvoja oli pysäyttänyt pojan, kaatanut hänet vastustelun vuoksi maahan sekä laittanut hänelle käsiraudat poliisia odotettaessa.
Nainen oli jakanut sosiaalisessa mediassa videoita ja kuvia kiinniottotilanteesta. Hän oli muun muassa väittänyt lipuntarkastajan ja järjestyksenvalvojan syyllistyneen poikansa pahoinpitelyyn.
Käräjäoikeus katsoi naisen esittäneen asianomistajista loukkaavia ja halventavia ilmaisuja sekä suorastaan valheellisia väitteitä poikaansa kohdistuneesta väkivallasta ja tilanteen rinnastumisesta amerikkalaisen George Floydin tapaukseen sekä jatkaneen väitteitään vielä niitä vastaan puhuvaa lisämateriaalia saatuaan. Nainen oli siten esittänyt asianomistajista aiheettomasti valheellisia tietoja ja vihjauksia.
Teko oli ollut omiaan aiheuttamaan ja tosiasiassa aiheuttanutkin asiaomistajille kärsimystä sekä heihin kohdistuvaa halveksuntaa. Vaikka sananvapauden nimissä on sallittua käydä provosoivaakin keskustelua yleistä mielenkiintoa herättävistä aiheista kuten viranomaisen toiminnasta etenkin vähemmistöjen suhteen, nainen oli esittänyt valheellisia väitteitään useasti ja eri sanakääntein nimenomaan asianomistajista, jotka olivat hyvin tunnistettavissa julkaistuista kuvista ja videoista. Tältä osin teko oli selvästi ylittänyt sen, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.
Nainen oli syyllistynyt kunnianloukkaukseen, jota oli pidettävä törkeänä ottaen huomioon mm. väitteiden laaja leviäminen sosiaalisessa mediassa ja valtakunnallisessakin uutisoinnissa sekä asianomistajiin pitkään tapahtuman jälkeen kohdistuneet asiattomat huutelut ja yhteydenotot.
Käräjäoikeus tuomitsi naisen 60 päiväsakon sakkorangaistukseen sekä maksamaan kummallekin asianomistajalle 6 000 euroa korvaukseksi teon aiheuttamasta kärsimyksestä.
Tuomio ei ole lainvoimainen.