KotiUutiset maakunnittainPohjois-KarjalaCase "Enon rautakarhu": karhuemo yritetään nukuttaa ja raudat poistaa

Case ”Enon rautakarhu”: karhuemo yritetään nukuttaa ja raudat poistaa

ENO – JOENSUU

Poliisi on tarkentanut toimintalinjaansa Joensuun Enossa pentujensa kanssa liikkuvan ja pienpetoraudat jalkaansa saaneen naaraskarhun suhteen, tiedottaa Itä-Suomen poliisilaitos.
Poliisi sai ensimmäiset havainnot pesueesta heinäkuun alussa, jolloin loukkaantunutta karhua yritettiin pyydystää pyyntihäkillä. Tämän epäonnistuttua poliisi teki lopetuspäätökset koko pesueesta ja myöhemmin lopetuspäätös kohdistettiin vain emoon. Nyt poliisi kertoo yrittävänsä uudestaan emon nukutusta ja rautojen poistamista.

Itä-Suomen poliisi on päättänyt yrittää vielä kerran pyydystää Joensuun Enon rautakarhua. Pyydystämistä yritetään niin kutsutulla kyttäysmenetelmällä. Tehtävässä virka-apua poliisille antaa Luonnonvarakeskus. Operaatio käynnistyy 11. lokakuuta ja se kestää enintään 21 päivää. Poliisin toimintasuunnitelma on rautakarhun pyydystäminen ampumalla sitä nukutuskiväärillä haaskaa hyväksikäyttäen. Jos nukuttaminen ja rautojen poisto onnistuu ja on todennäköistä, että eläin pystyy jatkamaan luonnossa elämäänsä, se vapautetaan, mutta mikäli eläimen vammat ovat vakavat, se lopetetaan eläinsuojelulain perusteella. Päätökset tekee molemmissa tilanteissa eläinlääkäri. Lisäksi virka-aputehtävään liittyen poliisi on pyytänyt asiantuntijan arvioita muun muassa siitä, miten mittava kirurginen toimenpide maastossa operoitava jalka olisi ja millaiset toipumismahdollisuudet eläimellä olisi ilman kivunlievitystä ja antibioottien antomahdollisuuksia. Tällä on merkitystä muun muassa sille, vaikuttaako kipu ja tuska kielteisesti eläimen mahdollisuuteen selviytyä tulevaisuudessa.

Poliisi päätyi yrittämään vielä lievempiä keinoja, koska rautakarhusta ja sen neljästä pennuista on saatu tarkka paikkatieto sekä havaintoja, joiden mukaan emo on pystynyt huolehtimaan sekä itsestään, että pennuistaan loukkaantumisesta huolimatta. Karhupentue ei ole myöskään aiheuttanut vaaraa alueella liikkuneille ihmisille tai liikenteelle. Lisäksi viranomaiset saavat tulevia tehtäviä varten arvokasta kokemusta eläintutkimukseen ja poliisin päätösprosesseihin liittyen.

Lieksan ja Sonkajärven tapauksissa raudat oli liian syvällä

Itä-Suomen poliisi sai 7. lokakuuta Ruokavirastolta tutkimustiedot sekä Lieksan, että Sonkajärven rautakarhujen osalta. Molempien kohdalla, pyyntiraudat olivat niin syvällä jalan sisällä, ettei niitä olisi saatu pois ilman kirurgiaa. Enon karhun kohdalla yritetään maasto-olosuhteissa rautojen kirurgista poistoa, mikäli se on mahdollista. Jos poistamista yritetään, se on toimenpiteen suorittajille yhtä aikaa sekä vaativa että vaarallinen.

Jos eläimen pyydystäminen ei onnistu lainkaan, poliisi harkitsee uudelleen, miten asiassa jatketaan eteenpäin.

Lähteenä: Poliisi

Team Viranomaisuutiset kiittää, että jaksoit lukea uutisen loppuun. Se on meille iso asia!Tuoreimmat uutiset

Sometilit haltuun

40,923FanitTykkää
181SeuraajatSeuraa

Luetuimmat 24h

Luetuimmat viikkoKäytämme kuvina joko viranomaisten julkaisemia kuvia tai itse otettuja.