Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa selvitettiin nuorten miesten tehtailemia tietomurtoja lukuisten eri yritysten verkkokauppoihin ja -palveluihin. Viittä tekohetkellä alaikäistä poikaa epäillään muun muassa törkeistä tietomurroista ja petoksista.
Yksittäisiä tietomurtoja paljastui tutkinnassa useita miljoonia. Tietomurtojen kohteina oli kansainvälisten verkkopalvelujen lisäksi myös suomalaisia lippupalvelujen ja teleoperaattoreiden verkkokauppoja.
Pääepäilty oli tekohetkellä 17-vuotias, ja häntä epäillään törkeistä tietomurroista ja törkeistä petoksista. Muiden epäiltyjen kohdalla rikosnimikkeinä on muun muassa perusmuotoisia tietomurtoja ja petoksia.
Asia on siirtynyt syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.
Rikoshyödyt pienet, rikosnimikkeet vakavat
Epäillyt käyttivät verkkopalveluihin murtautumiseen työkalua, joka kokeilee verkkoon aiemmin vuodettujen käyttäjätunnusten ja salasanojen yhdistelmiä eri palveluiden kirjautumissivuille. Kun kirjautuminen onnistuu, palvelua käytetään tai verkkokaupassa tehdään ostoksia käyttäjän laskuun. Toimiviksi havaittuja tunnuksia voidaan myös myydä eteenpäin.
– Tässä tapauksessa rikosvahingot ja vahingonkorvausvaatimukset lasketaan korkeintaan kymmenissä tuhansissa euroissa, mutta ne olisivat voineet nousta todella suuriksi. Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille jo alkuvaiheessa, ja sitkeällä tutkinnalla toiminta saatiin katkaistua, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista.
Ensimmäiset ilmoitukset tietomurroista saatiin vuonna 2017. Esitutkinta kesti lähes kolme vuotta.
– Tutkinnassa oli jopa 10 miljoonaa yksittäistä tekoa. Määrän ja suunnitelmallisuuden takia rikosnimikkeet ovat vakavia, vaikka vahingot jäivätkin pieniksi, Leponen sanoo.
Kauaskantoisia seurauksia nuoren tulevaisuudelle
Rangaistusasteikko törkeistä tietomurroista ja petoksista on kova, jopa kolme vuotta vankeutta. Alle 15-vuotiasta ei voida tuomita rikoksesta, mutta vahingonkorvausvastuu on olemassa. Rikollisesta teosta jää myös tieto poliisille.
– Yksittäisilläkin teoilla voi olla kauaskantoiset seuraukset esimerkiksi nuoren tulevalle työelämälle. Törkeät tietomurtorikokset eivät varmasti näytä hyvältä ansioluettelossa, Marko Leponen sanoo.
– Poliisissa on huomattu, että verkkorikoksiin syyllistyvissä on mukana yhä nuorempia henkilöitä. Poliisi pyrkii puuttumaan asiaan uudella, tänä vuonna aloittaneella hankkeella, jonka tavoitteena on ennalta estää ja torjua nuorten verkkorikollisuutta, Leponen jatkaa.
Hankkeessa luodaan toimintamalli sellaisten nuorten auttamiseen, joilla on riski ajautua tietoverkkorikosten kierteeseen.