HELSINKI
Helsingin poliisilaitoksen tietoon tulleiden seksuaalisten ahdistelurikosten, asuntomurtojen ja liikennerikosten määrä väheni vuonna 2019 vuoteen 2018 verrattuna. Sen sijaan esimerkiksi huumausainerikosten määrä kasvoi vastaavana aikana.
Helsingin poliisilaitokselle ilmoitettiin viime vuonna (1.1.–31.12.2019) kaikkiaan 98 194 rikosta, mikä on 18 123 vähemmän kuin vuonna 2018 (-15,58%). Lasku johtuu pääasiassa liikennerikkomusten määrän laskusta.
Omaisuusrikokset laskussa, mutta petosten määrä kasvoi
Helsingin poliisille ilmoitettujen omaisuusrikosten määrä pysyi vuonna 2019 lähes edellisvuoden tasolla (-1,16%). Esimerkiksi varkauksia kirjattiin 14 068 ja ryöstöjä 459 tapausta, ja niissä molemmissa vähennystä oli vain muutama prosentti.
Merkittävimpiä ilmiöitä varkauksien lukumäärän osalta olivat taskuvarkaudet (4 343), polkupyörävarkaudet (3 808) ja luvaton tunkeutuminen autoon (1 083), huoneiston varastoon (842), liiketilaan (481) ja työmaalle (412).
Omaisuusrikoksissa moottorikulkuneuvon käyttövarkaudet ovat sen sijaan vähentyneet merkittävästi (-26,66%). Käyttövarkauksilla tarkoitetaan ajoneuvon anastamista siinä tarkoituksessa, että sitä käytetään hetken aikaa, minkä jälkeen auto yleensä hylätään ja se palautuu omistajalleen. Moottorikulkuneuvon käyttövarkauksia kirjattiin viime vuonna 520, kun edellisvuonna niitä kirjattiin 709.
– Pääasiallinen syy tähän on tekniikan kehittyminen. Ajonestolaitteet yleistyivät autoissa vuosituhannen vaihteessa, mikä on tehnyt autojen käynnistämisen hyvin vaikeaksi ilman ajoneuvon avaimia. Autot, joista ajonestolaite puuttuu, alkavat olla yli 20 vuotta vanhoja, ja niiden määrä liikenteessä on jo varsin pieni. Tästä johtuen potentiaalisten käyttövarkauden kohteiden määrä laskee jatkuvasti, kertoo rikosylikomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisilaitokselta.
Omaisuusrikoksista myös asuntomurrot vähenivät merkittävästi (24 %), ja niitä tapahtui Helsingissä vuonna 2019 yhteensä 303. Lukema on koko viime vuosikymmenen toiseksi pienin ja perustuu pitkälti kyseisten rikosten priorisoimiseen Helsingin poliisilaitoksella.
– Asuntomurrot tutkitaan keskitetysti tiettyjen tutkijoiden toimesta, jolloin sekä kotimaiset että ulkomaiset tekijät on saatu aikaisessa vaiheessa kiinni monen alkavan rikossarjan osalta. Selvitysprosentti oli 35, mikä on kansainvälisessä vertailussa hyvä taso, Niinimäki toteaa.
Poliisin tietoon tulleista omaisuusrikoksista sen sijaan petokset ovat lisääntyneet viime vuonna vuoteen 2018 verrattuna (+14,47%). Vuonna 2019 petosrikoksia tuli poliisin tietoon kaikkiaan 6 313, kun vastaavasti vuonna 2018 määrä oli 5 515.
Rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta sanoo, että suurin selittävä tekijä nousulle on petosrikosten kirjaamistavan muutos.
– Vielä edellisvuonna kirjasimme yhden epäillyn osalta rikosnimikkeen petos ja lisäsimme nimikkeeseen rikosten lukumäärän sen mukaan, montaako asianomistajaa tekijä oli huijannut. Viime vuonna aloimme kirjata jokaisen asianomistajan osalta oman petosrikosnimikkeen, Kortelainen kertoo.
Petosrikosten kasvanut määrä tilastossa johtuu myös siitä, että alkuvuonna 2019 poliisi selvitti kaksi isoa petosrikossarjaa.
Ensimmäisessä rikossarjassa mies myi sosiaalisen median kauppapaikoilla eri myymälöistä anastamiaan tavaroita, kuten retkeilytarvikkeita ja lasiesineitä. Petoksia ja niihin liittyviä varkauksia kertyi molempia noin sata. Toisessa rikossarjassa pariskunta puolestaan myi sosiaalisen median kauppapaikoilla olematonta omaisuutta. Heidän osaltaan rikoskokonaisuus käsitti kaikkiaan 175 petosrikosta.
Kortelaisen mukaan merkittävä piirre petosrikostutkinnassa ovat virolaiset organisoidut rikollisryhmät.
– Heidän toteuttamansa petokset eivät näy tilastoissa suurena nousuna, mutta petosten työllistävä vaikutus rikostutkinnassa on merkittävä. Myös taloudelliset seuraamukset petosten kohteiksi joutuneille yrityksille ovat tuntuvia.
Törkeät huumausainerikokset lisääntyivät
Helsingin poliisin tietoon tulleiden huumausainerikosten määrä kasvoi viime vuonna edellisvuoteen verrattuna (+12,15%). Eniten nousi törkeiden huumausainerikosten määrä (+35,48%).
– Kaikkea poliisityötä ei voi mitata lukumäärillä, vaan rinnalla pitää miettiä laatua ja poliisityön vaikuttavuutta. Huumausainerikoksia ei yleensä ilmoiteta poliisille, vaan poliisin pitää itse pystyä paljastamaan niitä. Suurempi lukumäärä selittyy osin sillä, että poliisi on tutkinut tehokkaasti yksittäisten tekijöiden huumausainerikoksia ja tunnistanut kustannustehokkaan tutkinnan rajat, rikosylikomisario Niinimäki avaa.
Poliisityön paras vaikuttavuus saadaan Niinimäen mukaan silloin, kun koko huumausainerikoksia tekevän organisaation toiminta saadaan lopetettua.
– Tällöin poliisi saa tyypillisesti kiinni, esimerkiksi organisaation johtajat, isot ja keskisuuret välittäjät sekä maahantuonnista vastaavia henkilöitä. Heitä on vaikea korvata ja rikollisorganisaation toiminta loppuu. Tällöin saadaan sekä laatua että lukumäärää, Niinimäki jatkaa.
Yhä enemmän lapsen seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia
Helsingin poliisille ilmoitettujen seksuaalirikosten määrä on viime vuonna pysynyt melko samalla tasolla edellisvuoteen verrattuna (-1,17). Seksuaalinen ahdistelu (-13,91%) ja raiskausrikokset (-5,49%) ovat tilaston mukaan vähentyneet. Rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta kuitenkin muistuttaa, että suurin osa seksuaalirikoksista jää uhritutkimusten valossa edelleen ilmoittamatta.
– Seksuaalisten ahdistelujen määrä on laskenut suhteessa eniten. Ahdistelusta on puhuttu viime aikoina julkisuudessa paljon. Kun #Metoo-keskustelu oli kuumimmillaan, tehtiin melko paljon rikosilmoituksia myös suusanallisesta häirinnästä ja ehdottelusta, jotka eivät täytä seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistöä. Nyt tällaisia ilmoituksia tulee vähemmän ja tehdyissä ilmoituksissa kuvattu menettely täyttää hyvin usein vähintäänkin seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistön eli pitää sisällään seksuaalista koskettelua.
Sen sijaan poliisin tietoon tulleet lapsiin kohdistuneet seksuaaliset hyväksikäyttörikokset ovat tilaston mukaan jonkin verran lisääntyneet (+8,87%). Asmundela painottaa, että lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rikosilmoitusten lukumäärä kuitenkin vaihtelee vuosittain.
– Tapausten lukumäärä vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon olemme pystyneet omien tutkimusten mukaan paljastamaan juttuja. Vuonna 2019 tuli poliisin omien tutkimusten kautta ilmi kaksi isoa rikossarjaa, joissa kummassakin on kymmeniä asianomistajia. Tällaiset sarjat aiheuttavat tilastoihin piikin, jos sellaisia ei ole paljastettu tai tullut ilmi aiempina vuosina.
Koska myös vuonna 2018 tutkittiin isoa sarjaa, nousu ei ole kovin suuri. Sen sijaan vuodesta 2017 vuoteen 2019 lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rikosilmoitusten lukumäärä on lähes kaksinkertaistunut, Asmundela huomauttaa.
Liikennerikkomusten määrä laski huomattavasti
Helsingin poliisille ilmoitettujen liikennerikosten määrä laski vuonna 2019 edellisvuoteen verrattuna (-10,55%). Etenkin poliisin tietoon tulleet liikenneturvallisuuden vaarantamiset vähenivät (-19,19%).
Sekä automaattivalvonnan että perinteisen liikennevalvonnan suoritteet vähenivät. Varsinkin liikennerikkomusten määrä on viime vuonna laskenut reilusti (-41,06%) edellisvuodesta. Suurin osa liikennerikkomuksista tulee automaattisesta liikenteen valvonnasta.
Ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisilaitokselta pitää selittävänä tekijänä sitä, että viime vuonna merkittävä osa liikennevalvontaan käytetystä työajasta oli EU-kokousten ja muiden valtiotason vierailujen liikenteenohjausta. Automaattivalvonnan osalta myös Postin lakko loppuvuodesta aiheutti viivästyksiä ja lisätyötä Liikenneturvallisuuskeskuksen toiminnolle.
– Poliisi näkyi tavallista enemmän liikenteessä, mutta liikenteenohjaus ei näy tilastollisina valvontasuoritteina, vaan määrät laskivat selvästi. Valvontasuoritteet varmasti kasvavat taas tänä vuonna, etenkin kevyen liikenteen valvonnassa, Lehtinen ennakoi.
1 Helsingin poliisilaitoksen tilastot 2019
2 Helsingin poliisilaitoksen tilastot 2019
Lähde ja teksti: Poliisi