tiistai, 7, helmikuu, 2023
spot_img

Itä-Suomen poliisi antoi joulukuun aikana sakkoja luistattelusta yli sadalle kuljettajalle


ITÄ-SUOMI

Talvi toi tullessaan ikävän ilmiön Itä-Suomen tieliikenteeseen, tiedottaa Itä-Suomen poliisilaitos. Poliisin tiedossa on, että erityisesti nuoret kuljettajat jakavat luistattelusta videoita ja livelähetyksiä sosiaalisessa mediassa.

Pelkästään joulukuun aikana Itä-Suomen poliisi on antanut sakkoja luistattelusta yli sadalle kuljettajalle. Heistä joka kolmas määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon vakavan piittaamattomuuden perusteella. Ajokieltoon määrätyistä kolmasosa oli saanut ajokortin poikkeusluvalla. Poliisille on tullut huolestuneilta ihmiseltä lukuisia valvontapyyntöjä ympäri Itä-Suomea.

Snow-driftingissä, eli luistattelussa, on kysymys auton kuljettamisesta siten, että se kulkee mahdollisimman kovalla nopeudella, suuressa luistokulmassa, välillä suuntaa muuttaen. Monella nuorella kuljettajalla on käytössä tehokas taka- tai nelivetoinen auto, joka mahdollistaa luistattelun. Ilmiö on voimissaan iltaisin varsinkin kauppakeskusten pysäköintialueilla ja viikonloppuöisin kyläteillä muun tieliikenteen hiljennyttyä. ‒ Luistattelu vaarantaa kuljettajan lisäksi niin matkustajien kuin reitille osuvien sivullisten turvallisuuden. Aggressiivinen ajotapa ei kuulu tieliikenteeseen, muistuttaa liikennepoliisisektorin komisario Seppo Porokka

ALE: Tempurin poistomyynti on alkanut!!! Klikkaa tästä ostoksille.

-Löydät lisää uutisia Etelä-Savon maakunnasta painamalla tätä tekstiä-

Videoita luistattelusta jaetaan sosiaalisessa mediassa.

Poliisin tiedossa on, että erityisesti nuoret kuljettajat kuvaavat luistattelua ja jakavat videota sosiaaliseen mediaan, myös reaaliajassa. Erityiset luistatteluun keskittyvät livelähetykset ovat saavuttaneet suosiota. 

Ilmiö huolestuttaa, koska tässä tilanteessa nuorelle kuljettajalle luodaan paineita esitellä omia autonkäsittelytaitoja. Aikaisemmin on puhuttu, että takapenkkiläiset yllyttävät, ja miten kuljettajan pitäisi suhtautua tähän asiaan. Nyt tilanne voi olla sellainen, että luistattelijaa seurataan takaa toisella autolla ja tapahtumaa jaetaan suorana sosiaaliseen mediaan. Tällöin kuljettajalle voi syntyä kovia paineita ajaa luistatellen tai muuten näyttävästi ja riski ylittää omat taidot on suuri. 


Lisäksi liikenteessä voi aina tulla vastaan yllätyksiä. Onnettomuuden riski on suuri, kun ajetaan oman ajoneuvon hallinnan äärirajoilla, ja paineen alla äkkiä tuleekin vastaan toinen auto, tai esimerkiksi lumitöissä oleva traktori tai jalankulkija.

Luistattelu voi johtaa ajokieltoon

Poliisi haluaa herätellä huoltajia olemaan entistä kiinnostuneempia lastensa tekemisistä ja liikenneturvallisuuteen liittyvistä asenteista. 

‒ Luistattelu kertoo piittaamattomasta ja liikenneturvallisuutta vaarantavasta ajotavasta varsinkin, kun puhutaan taajamassa tapahtuvasta ajosta. Seuraamuksena on vähintään sakko ja hyvin monesti lisäksi ajokielto, komisario Porokka kertoo.

Monelle luistattelijalle ajokiellon kesto tulee ikävänä yllätyksenä. Edellä kuvatuissa luistattelutapauksissa lain säätämä ajokielto on vähintään yhden kuukauden ja korkeintaan kuusi kuukautta. Ajokiellon kestoon vaikuttavat luistattelusta annetun sakon suuruus ja kuljettajan aiemmat ajokiellot. ‒ Ammattiautoilijoille ajokielto voi merkitä työpaikan menetystä tai esimerkiksi lomautusta autonkuljettajan tehtävistä ja siten taloudellisia menetyksiä ajokiellon ajaksi, kertoo lupavalvontayksikön johtaja, ylikomisario Risto Jääskeläinen ja jatkaa:

‒ Nuoret kuljettajat joutuvat myös ajokorttilaissa säädetyin edellytyksin suorittamaan ajokiellon aikana riskikäyttäytymistä ja sen vaikutuksia liikenneturvallisuuteen käsittelevän lisäkoulutuksen, joka on maksullinen. Koulutusta antavat autokoulut.Toimitus suosittelee

Nämä kiinnostavat ihmisiä

Varsinais-Suomen takaa-ajotilanne: poliisi pyytää asianomistajia ilmoittautumaan sekä kansalaisilta videoita esitutkinnan tueksi

VARSINAIS-SUOMI Lounais-Suomen poliisilaitos tiedottaa poliisin jatkavan perjantaina Varsinais-Suomessa tapahtuneen kaahaustapauksen selvittämistä. Poliisi pyytää asianomistajia ilmoittautumaan sekä yleisöltä videomateriaalia esitutkinnan tueksi. Poliisi...


Somet haltuun

81,400FanitTykkää
1,408SeuraajatSeuraa
601SeuraajatSeuraa

Poliisi- ja partiokoira Ketku ohjaajansa kanssa Hyvinkään poliisiasemalta paikansivat kadonneen henkilön viime yönä

UUSIMAA Poliisikoira oli jälleen korvaamaton apu poliisin työssä. Itä-Uudenmaan poliisilla on ollut maanantain vastaisena yönä 6. helmikuuta kadonneen henkilön etsintätehtävä. Tehtävästä...


Rattijuopot ja pahoinpitelijät työllistivät Pohjanmaan poliisia – vakavin tapaus sattui Kauhajoella, jonka uhri on kriittisessä tilassa

POHJANMAAN POLIISILAITOKSEN ALUE Viikonloppuna Pohjanmaan poliisia työllistivät erityisesti rattijuopumukset ja pahoinpitelyt, tiedottaa Pohjanmaan poliisilaitos. Poliisi hoiti viikonlopun aikana yhteensä 578...Käytämme kuvina joko viranomaisten julkaisemia kuvia tai itse otettuja.