torstai, 28, maaliskuu, 2024

Läheiset voivat ennaltaehkäistä ikäihmisten huijauksia – Huolehdi, opasta ja pidä yhteyttä

Näitä luetaan

OHJEISTUKSIA

Ikääntynyt on usein rikoksille helppo kohde. Huijauksia tehdään niin verkossa kuin ikäihmisten kotiovilla, kaupoissa, pankkiautomaatilla ja jopa palvelutaloissa. Huijauksella saatuja rahoja ei yleensä saada takaisin, joten paras keino välttyä vahingoilta on estää nämä rikokset ennakolta suojautumalla ja varautumalla.

Ikäihmisten tavoittaminen saattaa olla haastavaa, joten heidän läheisensä ja heidän kanssaan toimivat ovat rikosten ennalta estämisessä tärkeässä asemassa.

– On tärkeää, että kaikki ikäihmisten kanssa tekemisissä olevat tiedostavat turvallisuuteen liittyvät riskit ja osaavat toimia siten, että ikäihmiset eivät joutuisi huijausten ja muiden rikosten kohteeksi, poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta sanoo.

Huolehdi, opasta ja pidä yhteyttä.

Ikäihmisten lähellä olevien henkilöiden osuuden ikäihmisten suojaamisessa rikoksilta ja muulta hyväksikäytöltä voi Pöyhösen mukaan tiivistää kolmeen sanaan: huolehdi, opasta, pidä yhteyttä.

Kun keskustelet iäkkään henkilön kanssa tai vierailet hänen kodissaan, saatat huomata sellaisia seikkoja, jotka viittaavat erilaisiin huijauksiin. Hänen tilillään on outoja nostoja, hänen kotiinsa ilmestyy tavaroita, joita siellä ei ole ennen ollut. Hän saa usein postitse erilaisia avunpyyntö- ja rahankeräyskirjeitä tai puheluita tuntemattomilta ihmisiltä.

– Jos jokin asia vaikuttaa oudolta tai muuten huolestuttaa, asia kannattaa ottaa esille ikäihmisen kanssa. Ole siis rohkea ja kysy, huolehdi. Jos on viitteitä läheisväkivallasta, ilmoita tarvittaessa epäilystäsi poliisille tai tee niin sanottu huoli-ilmoitus sosiaaliviranomaisille, Tuomas Pöyhönen sanoo.

Huoli-ilmoitus voidaan tehdä, jos vaikuttaa siltä, että henkilö ei pysty vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan.

Entuudestaan tuntemattomien henkilöiden lisäksi myös lähipiiriin kuuluvat voivat käyttää hyväksi ikääntyneen ihmisen luottamusta.

Yhteydenpitoa sähköisesti ja nettishoppailua yhdessä.

Maailma toimii valtaosin digitaalisesti, joten myös ikäihmisen on hallittava monia digitaalisia taitoja. Tässä lähipiiri voi olla suureksi avuksi ja opastaa esimeriksi tietokoneen ja älypuhelimen käyttöä.

– Digitaaliset taidot kyllä kehittyvät, kun niihin saa opastusta ja henkilö pitää niitä tarpeellisina.

Tällaisia taitoja ovat esimerkiksi sähköisten lehtien lukeminen, automaattisesti avautuvien mainosten tunnistaminen, ponnahdusikkunoiden estäminen, sähköpostin roskapostisääntöjen luominen, viestien mukana tulevien linkkien ja liitteiden avaaminen tai avaamatta jättäminen ja pankkitunnusten käyttäminen.

– Tärkeää olisi myös oppia lukemaan nettitekstiä ja suhtautumaan siihen tarvittaessa myös kriittisesti, Pöyhönen korostaa.

Päivittäinen tekeminen luo varmuutta ja opettaa ikäihmisen käyttämään digilaitetta varmaotteisesti.

Kokeilemisen arvoista voisi olla myös yhteinen shoppailukierros internetin turvallisissa verkkokauppapaikoissa, joka päättyisi tuotteiden vertailun kautta osopäätökseen ja muutaman päivän päästä postipaketin noutamiseen yhdessä.

Yhteyttä voi pitää myös digitaalisesti. Jospa ensi keralla ei soitetakaan perinteisellä tavalla, vaan otetaan kuvayhteys tietokoneella tai puhelimella ja juodaan yhdessä kahvit mukavan jutustelun kera.

– Kun ikäihmisellä on käsitys digitaalisesta maailmasta, myös sitä kautta tehtävät huijauksia on paremmat mahdollisuudet välttää. Perusasiat kannattaa käydä usein läpi: poliisi, pankki tai mikään muukaan toimija ei koskaan kysy puhelimessa tai sähköpostilla pankkitunnuksia, Tuomas Pöyhönen korostaa.

Huijausten tekotavat muuttuvat nopeasti.

Suomessa erilaisten poliisin tietoon tulleiden rikoslakirikosten uhriksi joutuu vuosittain noin 200 000 ihmistä, joista noin 20 000 on yli 65-vuotiaita. Yli 65-vuotiaiden ikäryhmän kuuluu noin 1,2 miljoonaa ihmistä, joista noin 1,6 prosenttia joutuu rikoksen uhriksi.

– Prosenttiluku ei vaikuta kovin suurelta, mutta jokainen niistä noin 20 000 rikoksen uhriksi joutuneesta asianomistajasta on liikaa. Asianomistajista noin 9 000 joutuu törkeän varkauden, varkauden tai näpistyksen uhriksi, noin 3 000 tulee petetyksi kotiovella tai verkossa ja noin 1000 joutuu pahoinpitelyn kohteeksi, Pöyhönen toteaa.

Pöyhönen kuitenkin muistuttaa, että huijausrikosten tilastoiminen ja tyypittely ovat hankalia, koska rikosten tekotavat ja tapahtumapaikat muuttuvat nopeasti.

Huijarit löytävät uhrinsa ikäihmisen arjen toiminnoissa.

Rikolliset löytävät uhrinsa arjen toiminnoissa.

Esimerkiksi kauppa-asioilla tai pankkiautomaatilla viedään henkilön huomio pois ja anastetaan esimerkiksi lompakko, käteiset rahat tai maksukortti. Tai vastaavasti tunkeudutaan ikäihmisen asuntoon tekeytymällä kotipalveluhenkilöksi, vesimittarin lukijaksi, vesivahinkotarkastajaksi, koronasiivoojaksi, poliisiksi tai muuksi luotettavaksi toimijaksi.

Huijarit tavoittelevat ikäihmisten rahoja, arvotavaraa, pankkitunnuksia tai tulevat perimään tarkastuskäynnistä maksupäättelellä maksua.

– Mikäli asunnon ovelle ilmestyy henkilö, jota et tunne etkä odota ketään saapuvaksi eikä tapaamisesta ole etukäteen sovittu, pyydä hänet poistumaan paikalta ja soita hätänumeroon 112. Jos huijari onnistuu kuitenkin pääsemään asuntoon ja varastamaan pankkitunnukset tai pankkikortin, sulje se välittömästi soittamalla oman pankin sulkupalveluun ja soita pikaisesti hätänumeroon 112. Sulkupalvelun numero kannattaakin olla tallessa ja helposti saatavilla, Pöyhönen muistuttaa.

Myös verkossa huijareiden konstit ovat monenlaiset.

Rahaa ja henkilöllisyyksiä ei tavoitella vain murtautumalla erilaisiin tietojärjestelmiin, vaan tietoja kalastellaan ihmisiltä erilaisin tavoin. Tekovälineenä toimivat sähköposti, puhelut, tekstiviesti, ponnahdusikkunat, lukuisat internetin tuomat mahdollisuudet ja kauppapaikat tai niiden yhdistelmät.

– Tavoitteena tavoittaa mahdollisimman paljon ihmisiä helposti ja halvoin lähes olemattomin kustannuksin. Laajoissa tietomurroissa tai huijauksissa tekojen taustalla on järjestäytynyt ja kansainvälinen rikollisuus, Pöyhönen sanoo.

Erityisesti ikäihmisiin kohdistuvia rikosilmiöitä ja tekotapoja:

Valepoliisit ja muut valetoimijat

Valepoliisi-ilmiössä rikoksentekijä lähestyy uhria yleensä soittamalla esiintyen poliisina. Uhrille on kerrottu pankkitilin olevan vaarassa ja sieltä ollaan siirtämässä rahaa, jolloin poliisi tarvitsisi pankkitunnukset tämän estämiseksi.

Valepoliisi-toiminnasta on myös versioita, joissa on otettu lähempää kontaktia uhriin. Poliisiksi esittäytynyt rikoksentekijä on esimerkiksi kertonut uhrien olevan osana poliisin salaista operaatiota ja pyytänyt apua. Tällöin on pyydetty jättämään pankkikortti, koruja tai rahaa ulko-ovelle, auton takarenkaan luokse tai joku on tullut hakemaan niitä uhrin kotoa.

Valepoliisi-ilmiössä on myös ollut tapauksia, jossa rikoksentekijät ilmestyvät suoraan ovelle ja pyydetään poliisina esiintyen näitä samoja asioita tai pyritään asuntoon sisään.

Poliisi ei kysele pankkitunnuksia tai pyydä siviili-ihmisiä mukaan salaisin operaatioihin. Poliisin tunnistaa virkapuvusta ja siviiliasuisen poliisin virkamerkistä, ikkunasta voi vilkaista myös poliisiautoa tai kysyä, että minne autonne jätitte. Valeprofiiliin soveltuvat myös muut luottamusta herättävät ammattiryhmät ja toimijat sepitetyn ja valheellisen tarinan kera, jolla luodaan uskottava tarina huijattavalle.

Rakkauspetokset

Huijari muodostaa yhteyden rikoksen uhriin yleensä sosiaalisessa mediassa tai sähköpostin välityksellä. Rikoksentekijä on usein esittäytynyt sotilaaksi, lääkäriksi tai muuksi ulkomailla työskenteleväksi henkilöksi ja hän alkaa nopeasti pyytää jollakin verukkeella rahaa. Verukkeita voivat olla esimerkiksi tapaaminen, suuren rahasumman saaminen, jokin ongelma tai jopa hengenhätä, johon hän on kertomansa mukaan joutunut. Lähtökohtana on, että henkilö tarvitsee ilmoittamaansa toimenpidettä varten rahaa.

Älä usko, kyseenlaista, äläkä lähetä rahaa.

PIN-koodien urkinta

Eräs varsinkin ikäihmisiin kohdistunut rikosilmiö on PIN-koodien urkinta nosto- tai talletusautomaatilla tai oston yhteydessä kaupan kassalla.

Nosto- tai talletustapahtuman aikana uhrin PIN-koodi urkitaan selän takaa ja tapahtuman loppuvaiheessa rikoksentekijä koputtaa tai tönäisee uhria olkapäälle osoittaen, että tältä on tippunut rahaa maahan. Kun uhri on kumartunut nostamaan pudonneen rahan maasta, on rikoksentekijä ottanut kortin automaatista ja vaihtanut sen toiseen pankkikorttiin (usein aiemmin anastettuun), jolloin uhri ei ole heti tajunnut tulleensa huijatuksi.

Kaupan kassalla tehtynä tekotapana uhrin PIN-koodi urkittu tämän maksaessa tuotteet, ja kun uhri päässyt kaupasta ulos, niin häneltä on menty kysymään neuvoa ja samalla anastettu esimerkiksi lompakko tai laukku.

Kauppaliikkeissä PIN-koodien urkintaa ovat vähentänyt turvavälit ja lähimaksuominaisuuden käytön lisääntyminen. Muista suojata PIN-koodisi sitä näppäillessäsi ja varmistaa selusta sekä asettaa päivittäiset käteisen nosto- ja maksuturvarajat pankkikortille.

Pankkien tietojenpäivityshuijaukset

Poliisin tietoon on tullut huijauksia, joissa pankin nimissä on lähetetty sähköposti, jossa pyydetään päivittämään tietoja esimerkiksi puutteellisen tietoturvan takia. Sähköpostilinkkiä käyttäen tai tekstiviestillä lähetetyn linkin kautta uhri on ohjattu valesivustolle, jossa pyydetään syöttämään pankkitunnukset ja sitä kautta pankkitunnukset on saatu rikollisten haltuun.

Epämääräistä linkkiä ei pidä klikata sähköpostissa tai tekstiviestissä. Kirjaudu tarkastamaan maksuasiat ja pankin lähettämät viesti käyttämäsi pankin virallisilta verkkosivuilta henkilökohtaisten pankkitunnusten kanssa ja kysy tarvittaessa neuvoa läheiseltäsi. Älä siis hätäännyt ja hätäile, toimi kuten sinua on opetettu.

Halaushuijaukset

Kesän ilmiönä on esiintynyt ulkomaalaisten rikollisryhmien tekemät niin sanotut halaushuijaukset, joissa tullaan ensin kysymään ohjetta esimerkiksi sairaalaan, kaupustelemaan jotakin tai muuten vain juttelemaan. Uhria on halattu kiitoksena tai lahjoittamalla rihkamakoru, ja siinä yhteydessä anastettu uhrilta kello, koru tai lompakko. Tekotapa on usein niin hienovarainen, ettei uhri heti huomaa joutuneensa rikoksen uhriksi.

Älä siis anna tuntemattomien tulla liian lähelle.

”Sukulaispoika”-huijaukset

Huijari soittaa rikoksen uhrille ja kertoo olevan esimerkiksi tämän tyttärenpoika, pojanpoika tai vävy. Tämän jälkeen annetaan uhrin ensin arvuutella, että ”etkös muista kuka mä olen tai mikä mun nimi oli”. Kun uhri arvaa, niin ollaankin juuri hän. Tämän jälkeen ikäihmiselle kerrotaan jotakin järkyttävää tai aitoa huolta herättävää häikäilemätöntä valetta, joka herätetään ikäihmisen auttamishalu, esimerkiksi kolarista, jonka hoitamiseksi tarvitaan heti rahaa. Pyydetään pankkitunnuksia tai siirtämään rahaa pankkitilille, toimittamaan rahat sovittuun paikaan tai mitä nyt kulloinkin mieleen tulee valehdella.

Suhtaudu tuntemattomiin tai tunnistamattomiin puhelinnumeroihin epäilevästi ja varmista soittaja keskustelemalla. Takaisin ei kannata soittaa, koska kyseessä voi olla maksullinen numero. Varmista, että sinulla ystäviesi, läheistesi ja muiden tuntemiesi ihmisten numerot tallennettuna puhelimeen, mikä helpottaa soittajan tunnistamista.

Suojaudu rikoksilta ennakolta.

Paras keino välttyä huijauksilta on estää niitä ennakolta. Koska poliisi ei välttämättä tavoita viesteillään ikäihmisiä suoraan, läheiset ja ikäihmisten kanssa toimivat ovat tärkeitä valistajia ja varoittajia.

– Huolehtikaa, että ikäihmisten asuntojen ovissa on riittävät ja nykyaikaiset lukot, turvaketjut, ovisilmät ja mahdollisesti ovipuhelimet ja muut turvalaitteet tai hälyttimet. Vastaavasti älylaitteissa on ajantasaiset päivitykset ja virustorjuntaohjelmat ja ettei PIN-koodeja, salasanoja ja pankkitunnuksia säilytetä samoissa paikoissa tai merkitä älylaitteiden kuoriin. Opastakaa ikäihmisiä käyttämään laitteita oikein, Tuomas Pöyhönen muistuttaa.

Pöyhösen mukaan ikäihmisten kanssa olisi myös hyvä keskustella huijausten mahdollisuudesta sekä suojautumisesta ja varautumisesta.

– Huolehtikaa, opastakaa ja pitäkää yhteyttä ikäihmisiin, hän kannustaa

Ohjeita rikoksilta suojautumiseen:

  • Poliisi, pankki tai mikään muukaan toimija ei koskaan kysy puhelimessa pankkitunnuksia.
  • Poliisi ei pyydä jättämään arvo-omaisuuttasi haettavaksi.
  • Oikealla poliisilla on virkamerkki, jonka hän esittää.
  • Älä päästä asuntoosi henkilöä, jonka tarkoitusperää et tiedä.
  • Suhtaudu terveellä epäilyksellä tuntemattomien lähestymisiin. Vetäydy tarvittaessa kauemmas.
  • Suhtaudu aina epäilevästi tuntemattomien rahapyyntöihin, vaikka tarina olisi kuinka tunteisiin vetoava. Jos lähetät rahaa, et todennäköisesti saa niitä takaisin.
  • Hoida pankkiasiat verkossa, aina pankin verkkosivujen kautta.
  • Jos olet joutunut rikoksen uhriksi, tee rikosilmoitus. Myös huijausyrityksistä tulee ilmoittaa poliisille ja akuutissa tilanteessa hätäkeskukseen. Rikoksen uhreille on saatavilla palveluja muun muassa rikosuhripäivystyksestä.

Lähde: Poliisi

Moi. Otappa kuule meidän WhatsAppi TÄSTÄ haltuun, niin saat uutiset näppärästi puhelimeesi. Sielä on jo pitkälti yli 8000 jäsentä. Äläkä unohda meidän Facebookkia, jota seuraa jo yli 111 000 suomalaista!

Viimeisimmät alueen uutiset


Tuoreimmat uutiset















Nämä kiinnostavat ihmisiä

Kuopiossa sattui myöhään torstaina raideliikenneonnettomuus

KUOPIO Onnettomuus tapahtui hieman ennen Neulalampea etelästä päin katsottuna. Kuopiossa sattui vakava onnettomuus myöhään torstaina 21. maaliskuuta, kun pohjoiseen matkalla ollut...

Kadonneet henkilöt

Poliisi etsii Järvenpäässä kadonnutta 76-vuotiasta miestä – viimeisin havainto tehty aamulla Välskärinkadulla

JÄRVENPÄÄ Miehellä on todennäköisesti yllään musta toppatakki, khakin väriset housut ja harmaa pipo. Itä-Uudenmaan poliisi etsii kadonnutta henkilöä. Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kerrotaan,...

Kuolintapaukset

Suru-uutisia Varsinais-Suomesta: Pilkkijä löydettiin hukkuneena Mynälahdelta Maskun ja Mynämäen rajan tuntumasta

MASKU - MYNÄMÄKI Iäkkään pilkkijän omaiset olivat tehneet ilmoituksen mieshenkilöstä, joka ei ollut palannut kotiin. Rajavartiolaitoksen helikopteripartio löysi avannon ja...

Lapset ja nuoret

Katujengeihin yhdistettyjä henkilöitä epäillään useista rikoksista – kaksi rikostutkintaa valmistunut

HELSINKI - VANTAA Toisessa tapauksessa rikoskokonaisuus kuuluu poliisin näkemyksen mukaan katujengitoiminnan alle, mutta on toiminnaltaan jo järjestäytynyttä rikollisuutta. Toisessa rikoskokonaisuudessa...

Yhteistyössä



Intiimisheivaustuotteet netistä