maanantai, 30, tammikuu, 2023
spot_img

Lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten vyyhti siirtymässä syyteharkintaan


UUSIMAA

Helsingin poliisi on saamassa valmiiksi erittäin laajan esitutkintakokonaisuuden, jossa yhtä henkilöä epäillään lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista, tiedottaa Helsingin poliisilaitos. Häntä epäillään myös sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävien kuvien ja videoiden hallussapidosta.

Esitutkinta alkoi keväällä 2021, kun poliisi sai nettivinkin epäillyn toiminnasta. Epäillyt teot ajoittuvat vuosiin 2005–2021.

Poliisi epäilee, että mies valmisti asianomistajista seksuaalista materiaalia hyväksikäyttörikosten yhteydessä. Tämän takia rikosnimikkeenä on myös sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen.

Asianomistajat ovat tyttöjä. Esitutkinnassa selvisi, että suurin osa heistä oli tekoaikaan alle 16-vuotiaita.

Poliisi takavarikoi epäillyn tietotekniset laitteet kotietsinnässä ja teki niihin laite-etsintää. Useasta laitteesta löytyi sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa lasta esittävää materiaalia.– Tutkijat kävivät läpi yhteensä miljoonia viestejä eri laitteilta, jotta kuvissa ja videoissa esiintyvät mahdolliset uhrit saatiin tunnistettua, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen.

Poliisi selvitti esitutkinnassa tuhansien kuvissa ja videoissa näkyvien ihmisten henkilöllisyyden. Osa kuvista ja videoista on laillista materiaalia, osa todisteita lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja osa epäiltyä salakatselumateriaalia. Salakatselurikosten syyteoikeus oli ehtinyt vanhentua. 

Esitutkintapöytäkirjoja on yli 100.

Epäilty hankki uhreja eri sosiaalisen median alustoilta ja nuorten suosimilta kaverisivustoilta. Hän lähestyi vuosien varrella satoja henkilöitä. Epäillyt hyväksikäyttörikokset tapahtuivat sekä internetin välityksellä että kasvotusten.


Epäilty toimi teoissaan suunnitelmallisesti ja johdonmukaisesti. Suuri osa videoista syntyi niin, että mies käski asianomistajaa kuvaamaan itseään web-kameralla ja kohdistamaan itseensä seksuaalista toimintaa. Epäilty myös masturboi ja oli samalla kamerayhteydessä lapseen.

– Epäilty esiintyi keskusteluissa todellista ikäänsä nuorempana. Hän valehteli ikänsä riippuen uhrin iästä, kertoo tutkinnanjohtaja Antikainen.

Poliisi löysi esitutkinnassa myös epäillyn asunnossa kuvattuja videoita, joissa epäilty on sukupuoliyhdynnässä eri ikäisten henkilöiden kanssa. Osa kuvatuksi tulleista oli tapahtuma-aikaan jo täysi-ikäisiä. Osa täysi-ikäisistä oli kuitenkin aloittanut tutustumisen rikoksesta epäiltyyn ollessaan alle 18-vuotiaita.Nuorimmat videoidussa sukupuoliyhdynnässä olleet olivat tapahtuma-aikaan 15-vuotiaita.

Poliisi siirtää syyteharkintaan yli 100 esitutkintapöytäkirjaa. Syyttäjä on erikoissyyttäjä Yrjö Reenilä.Toimitus suosittelee

Nämä kiinnostavat ihmisiä

Hälytysajossa ollut poliisiauto törmäsi nuoreen naiseen Oulun keskustassa

LIIKENNEONNETTOMUUDET Onnettomuudessa loukkaantunut nuorehko nainen toimitettiin sairaankuljetuksen toimesta sairaalahoitoon. Oulun keskustassa tapahtui sunnuntaina 29. tammikuuta iltapäivällä kello neljän jälkeen liikenneonnettomuus, jossa...

Somet haltuun

79,500FanitTykkää
1,408SeuraajatSeuraa
592SeuraajatSeuraa

Kirkkonummelta sunnuntaiaamuna kadonnut 27-vuotias mies löydettiin elossa

KADONNEEN ETSINTÄ Poliisi aloitti nopeasti etsinnät Kirkkonummen Myllykylä – Vuohimäki välisellä alueella. Rajavartiolaitos ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelu avustivat etsinnöissä. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos tiedotti sunnuntaina...
spot_img

Rattijuopon epäonnistunut ohitus johti ulosajoon Liedossa – yksi henkilö menehtyi ja kolme loukkaantui

LIIKENNEONNETTOMUUDET Auto oli suistunut ojaan ja kääntynyt katolleen. Ajoneuvosta löytyi yksi henkilö menehtyneenä ja kolme lievästi loukkaantuneena. Pelastuslaitoksen pelastus- ja ensihoitohenkilöstöä...
spot_img


Käytämme kuvina joko viranomaisten julkaisemia kuvia tai itse otettuja.