TEHOVALVONTA
Silti liikenneturvallisuus on poliisin näkökulmasta kehittynyt kuluvana vuonna parempaan suuntaan ja tieliikenteessä menehtyneitä oli tammi-kesäkuussa vähemmän, kun viime vuonna samaan aikaan.
Poliisi valvoi viime viikolla Suomessa liikennettä tehostetusti, tiedottaa Poliisihallitus. Tienkäyttäjät ovat melko suurella todennäköisyydellä voineet havaita poliisin liikennevalvontaa jossain päin Suomea. Huolimatta kesälomakaudesta, joka vaikuttaa myös poliisin vahvuuteen, poliisin liikennevalvonta oli aktiivista koko maassa.
Viime viikolla, eli 17.-23. heinäkuuta poliisipartiot tekivät 1 969 oma-aloitteista liikenteenvalvontatehtävää. Oma-aloitteisilla tehtävillä tarkoitetaan tehtäviä, joita partiot ovat käynnistäneet oma-aloitteisesti, eivätkä ne ole hätäkeskuksen antamia. Tehtävistä 696 oli nopeusvalvontaa ja 277 liikennejuopumusvalvontaa.
– Yleisesti voidaan sanoa, että lomailijoiden kaasujalka on ollut pääasiassa maltillinen, lukuun ottamatta niitä noin 130 kuljettajaa, joita epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta kyseisen viikon aikana. Liikenneturvallisuuden vaarantamisia poliisi kirjasi samaan aikaan reilut 1 300 kappaletta, Poliisihallituksesta kerrotaan.
Poliisi valvoi nopeuksia ja päihteiden käyttöä liikenteessä laajalti ympäri maata.
Liikenneturvallisuus parantunut rajuista lukemista huolimatta.
Liikenneturvallisuus on poliisin näkökulmasta kehittynyt kuluvana vuonna parempaan suuntaan ja tieliikenteessä menehtyneitä oli tammi-kesäkuussa vähemmän, kun viime vuonna samaan aikaan.
Poliisi kirjasi vuoden 2023 tammi-kesäkuussa yhteensä 8 291 epäiltyä rattijuopumusrikosta (rattijuopumus ja törkeä rattijuopumus), mikä on noin seitsemän prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan (tammi-kesäkuu 2022: 7 756 kpl).
Tammi-kesäkuun aikana poliisi puhallutti eri kulkuneuvojen kuljettajia yhteensä lähes 320 000 kertaa. Testien määrä nousi huomattavasti viime vuoden vastaavasta ajankohdasta (2022: 188 000).
Viisari kuitenkin värähti harvoin, sillä noin 1,3 prosentissa puhallutuksista kuljettajan todettiin olleen alkoholin vaikutuksen alaisena, mutta lukema jäi kuitenkin alle rangaistavuuden ja noin 0,9 prosentissa puhallutus johti epäilyyn joko rattijuopumuksesta, törkeästä rattijuopumuksesta tai vesiliikennejuopumuksesta.
Tammi-kesäkuussa 2023 poliisi teki huumausainepikatestejä ajoneuvojen kuljettajille 6 978 kappaletta ja näistä noin joka kolmannessa (35 %) tapauksessa oli näyttöä huumausaineen käytöstä.