LIIKENNETURVALLISUUS
Lukuvuoden 2024–2025 koulutyö käynnistyy lähes kaikissa peruskouluissa viikolla 32, yleisimmin torstaina 8. elokuuta. Poliisi turvaa osaltaan sitä, että koulutie olisi kaikille turvallinen.
Säästä ruoka- ja muissa elintarvikekuluissa: KOODILLA MM15 ensiostajille -15% alennus jo valmiiksi halvoista elintarvikkeista, kun ostat vähintään 25 eurolla - Kaupallinen yhteistyö Matsmartin kanssa
– Kun koulut tänä vuonna alkavat, me valvomme, sillä poliisin näkyvä valvonta tutkitusti rauhoittaa liikennettä. Näin myös koulumatkalla olevien lasten turvallisuus ja turvallisuuden tunne kasvaa, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisin komisario Hannu Kontola.
– Jokaisella meillä tienkäyttäjällä on vastuu siitä, että pienillä ja tietysti isommillakin koululaisilla on turvallinen koulutie. Torstaista lähtien liikenteessä on jälleen paljon pieniä kulkijoita, joilla voi herkästi liikennesäännöt unohtua ja keskittyminen herpaantua. Meiltä aikuisilta vaaditaan aina erityistä valppautta liikenteessä, muistuttaa puolestaan Helsingin poliisilaitoksen liikennevalvontatoiminnon johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein.
Poliisi kehottaa vanhempia tutustumaan turvalliseen koulureittiin yhdessä lapsen kanssa.
– Vanhempien kannattaa myös muistuttaa, että se kännykkä tulisi pitää visusti taskussa tai repussa liikenteessä liikkuessa. Sama muistutus pätee myös aikuisiin, ei räplätä puhelinta, kun ollaan liikenteessä, Pasterstein painottaa.
Hiljennä vauhtia ja keskity liikenteeseen.
Koulujen läheisyydessä nopeusrajoitukset ovat tavallisesti matalia ja niitä on syytä noudattaa. Pienet koululaiset voivat joskus tehdä yllättäviä ja vauhdikkaitakin liikkeitä. Kuljettajan on tärkeää kiinnittää huomiota ympäristöön ja pyrkiä ennakoimaan mahdollisia vaaratilanteita. Mitä hiljemmin ajat, sitä enemmän sinulla on aikaa reagoida yllättävässä tilanteessa.
Suojateillä sattuu sen nimestä huolimatta valitettavan paljon onnettomuuksia. Lain mukaan pysäköidyn auton ja suojatien välissä on oltava vähintään viiden metrin etäisyys.
– Muistathan pysäköidä turvallisen etäisyyden päähän suojatiestä. Liian lähelle suojatietä pysäköity auto voi estää muita kuljettajia näkemästä suojatielle astuvaa jalankulkijaa, erityisesti jos jalankulkija on pieni, ylikomisario Jukka Tylli Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta muistuttaa.
Myös suojatietä lähestyvän kuljettajan on syytä olla tarkkana.
– Hiljennä vauhtia, kun lähestyt suojatietä. Jos suojatien edessä on pysäköitynä auto, pysähdy ennen suojatielle ajamista, Tylli lisää.
Treenatkaa koulumatkaa kotiväen kesken.
Pienelle koululaiselle tulee ensimmäisillä kouluviikoilla hurjan monia uusia asioita opeteltavaksi. Pää voikin olla välillä vähän pyörällä kaikista uusista asioista ja siksi harjoittelu on tärkeää.
Koulumatkaa on tärkeää harjoitella useamman kerran ennen ensimmäistä koulupäivää. Kertauskaan ei ole pahitteeksi, reittiä voi kävellä yhdessä koulun alkamisen jälkeenkin ja matkan varrella voi pohtia yhdessä esimerkiksi niitä paikkoja, missä on oltava erityisen tarkkana.
Tarkkana on hyvä olla koko matkan ajan ja lapsen kanssa kannattaa keskustella esimerkiksi älylaitteiden käytöstä liikenteessä.
– Jos lapsella on käytössä älypuhelin tai muu vastaava laite, se on paras pitää repussa matkan ajan. Kuten meillä aikuisillakin, puhelimen tuijottaminen vie keskittymisen pois liikenteestä ja sitten voi käydä huonostikin, Tylli toteaa.
Tärkeää on käydä läpi myös suojatiellä kulkemisen säännöt. Ennen suojatielle astumista pitää pysähtyä ja katsoa kunnolla, ettei mistään suunnasta tule autoja. Valo-ohjatun suojatien saa ylittää vain, kun vihreä valo palaa ja silloinkin on paras katsoa molempiin suuntiin ennen suojatielle astumista.
Lopuksi Tylli muistuttaa, että vanhempien ja muiden aikuisten on tärkeää antaa lapselle esimerkkiä turvallisesta ja vastuullisesta liikennekäyttäytymisestä.
Itä-Uudenmaan poliisi muistuttaa sosiaalisen median vaaroista sekä koulukiusaamisesta.
Itä-Uudenmaan poliisi muistuttaa, että yhtä tärkeää kuin liikennesääntöjen kertaaminen, on kerrata lapsen kanssa puhelimen ja erityisesti sosiaalisen median turvallinen käyttö. On hyvä tiedostaa jo kouluelämän alkuvaiheessa, että koulukiusaaminen on enenevässä määrin siirtynyt sosiaaliseen mediaan. Näistä asioista keskustellaan usein kouluissa luokanopettajan johdolla, mutta keskustelua on hyvä käydä myös kotona koulun alkaessa.
Lasta pitää muistuttaa siitä, että kaikki kuvat, joita hän jakaa kavereilleen missä tahansa pikaviestimessä tai somessa, ovat siellä pysyvästi. Pieni lapsi ymmärtää asian ehkä paremmin, jos pyytää häntä miettimään voisiko kuvan laittaa koulun seinälle siten, että se on siellä vielä viiden vuoden kuluttua nähtävillä. Huoltajien on hyvä huolehtia siitä, etteivät lapset luo someprofiileja palveluihin, joissa on selkeät ikärajat käytössä.
Poliisi kehottaa huoltajia myös perehtymään sovelluksiin, joita lapsi haluaa puhelimeensa ladata. Joidenkin sovellusten myötä kuka tahansa ympäri maailman voi ottaa lapseen yhteyttä. Samalla kannattaa harkita mahdollisia estoja netin käyttöön ja tarkkailla, mitä kaikkea lapsen puhelimeen ylipäätään asennetaan ja millaisia kuvia puhelimesta löytyy.
Poliisi valvoo liikennettä koulujen lähellä elokuussa ympäri Suomen.
Poliisi valvoo ensimmäisten kouluviikkojen ajan liikennettä koulujen lähettyvillä. Poliisihallituksen mukaan valvonnan tavoitteena on koululaisten turvallisen koulumatkan varmistaminen ja liikenneonnettomuuksien ennalta estäminen.
‒ Poliisin näkyvä valvonta rauhoittaa tutkitusti liikennettä ja lisää koulumatkalla olevien koululaisten turvallisuutta ja myös turvallisuuden tunnetta, toteaa poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.
Poliisin valvonnan pääpaino on tulevina viikkoina nopeuksissa ja suojatiesääntöjen noudattamisessa. Nopeuksia valvotaan erityisesti koulujen läheisyydessä ja myös muissa taajamien riskipaikoissa. Valvontaa tehdään valtakunnallisesti elokuun toisella ja kolmannella viikolla.
Nopeuksien lisäksi valvontaa suunnataan myös pyöräilijöiden ja kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajien liikennekäyttäytymiseen, liikennevalojen noudattamiseen, turvalaitteiden käyttöön sekä tarkkaamattomuutta aiheuttaviin tekijöihin liikenteessä.
Myös ajoneuvojen turvalliseen ja tieliikennelain mukaiseen pysäyttämiseen ja pysäköintiin koulujen läheisyydessä sekä koululaisia kouluun tuotaessa tai sieltä haettaessa kiinnitetään huomiota.
‒ Tieliikennelaki edellyttää erityisen varovaisuuden noudattamista lapsia lähestyttäessä. Se tarkoittaa käytännössä riittävän alhaisen nopeuden käyttämistä ja varautumista yllättävään, jopa sääntöjen vastaiseen käyttäytymiseen. Tämä korostuu nyt, kun kaikkein pienimmät ja liikenteeseen tottumattomat koululaiset alkavat jälleen kulkea koulumatkoja. Kannattaa muistaa, että lapsi on lainkin mukaan elävä varoitusmerkki liikenteessä, Kallio muistuttaa.