maanantai, 20, maaliskuu, 2023
spot_img

Poliisi paljasti huumausaineisiin liittyviä rikoksia Ylivieskassa ja sen ympäristökunnissa tammi- ja helmikuun aikana

JOKILAAKSOT

Osa paljastuneista tapauksista on vielä Oulun poliisilaitoksen tutkinnassa.

Poliisi valvoi ja tutki tehostetusti huumausainerikoksia Ylivieskassa ja sen ympäristökunnissa tammi-helmikuussa 2023, tiedottaa Oulun poliisilaitos. Vaikka poliisi ei käyttänyt toimintaan tällä kertaa kovin merkittäviä määriä työaikaa, valvonnan tuloksista on silti pääteltävissä, että sille on tarvetta nyt ja jatkossa.

Esimerkiksi huumausainerikoksia poliisi paljasti 13 kappaletta, joista käyttörikoksia oli seitsemän ja huumausaineiden käyttöön liittyviä rattijuopumuksia kuusi. Valvonta ja tutkinta painottuivat enemmän myynnin kuin käyttäjien paljastamiseen. Lisäksi poliisi muun muassa takavarikoi suhteellisen suuria määriä huumausaineita sekä käteistä rahaa, teki ampuma-aseisiin liittyviä toimenpiteitä ja otti kiinni etsintäkuulutettuja henkilöitä. Poliisi kirjasi rikoksia Ylivieskassa, Oulaisissa, Nivalassa, Kalajoella, Haapajärvellä ja Pyhäjärvellä.

Koska osa paljastuneista tapauksista on vielä tutkinnassa, poliisi ei tässä vaiheessa anna niistä yksityiskohtaisia tietoja.

Työ huumausainerikollisuuden vähentämiseksi jatkuu.

Tehostetun valvonnan aikana vahvistui se poliisin yleiskäsitys, että Jokilaaksojen alueella on edelleen melko paljon huumausainerikollisuutta. Suurimmaksi osaksi se on piilossa, mutta osa siitä on erilaisin toimenpitein paljastettavissa. Alueella tavattavat yleisimmät huumausaineet ovat edelleen amfetamiini, kannabistuotteet ja erilaiset psyykelääkkeet. Näin on ollut jo parinkymmenen vuoden ajan.

Poliisi muistuttaa, että ihmisten antamat yleisövihjeet ovat tärkeitä:

– Muun muassa yleisövihjeiden avulla pidämme yllä kattavaa tilannekuvaa, joka merkittävästi auttaa suuntaamaan huumausainerikosten tutkintaa. Myös yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon sekä nuorisotyön kanssa on jatkossa aiempaa tärkeämpää, kun pyrimme vastaamaan tehokkaasti tähän haasteeseen, huomauttaa ylikomisario Veijo Alavaikko Oulun poliisilaitoksesta.

Poliisi pyrkii kitkemään huumausainerikollisuutta entistä tehokkaammin kehittämällä ammattitaitoaan; alkuvuoden tehostetun valvonnan jaksoon kuuluikin myös valvonta- ja tutkintamenetelmien osaamisen päivittämistä.

Huumeiden käyttö aiheuttaa muitakin ongelmia.

Huomionarvoista on, että päihteiden käyttö lisää huomattavasti myös muuta rikollisuutta, jolla puolestaan voi olla vaikutusta myös aivan tavallisiin kansalaisiin. Yhä suurempi osa poliisin tutkimista väkivalta- ja omaisuusrikoksista liittyy päihderiippuvuuksiin ja huumausaineiden kauppaan. Huumausainekulttuurissa on usein myös erilaisia trendejä, kuten se, miten jakelu toimii tai kuinka huumausaineiden käyttöön tarvittavia varoja yritetään kerätä verkossa tapahtuvilla petosrikoksilla.

Poliisi haluaa lähettää viestin sekä alueen nuorille että huoltajille:

– Nuori, jos olet kokeilemassa tai jo aloittanut huumeiden käytön, pysähdy miettimään. Aineiden käyttö johtaa erittäin usein ongelmiin, joihin kukaan ei tahtoisi joutua ja joita ei käytön aloittaessa osaa ennakoida. Moni ovi sulkeutuu, joskus myös lopullisesti, varoittaa ylikomisario Alavaikko.

Huoltajien on tärkeää tietää, että mahdollisuus pelastaa lapsen elämä on vielä hyvä, jos lapsen huumeiden käyttöön puututaan hyvin varhaisessa vaiheessa.

Ota Facebook-tilimme haltuun tästä ja Twittertili tästä niin pysyt kärryillä, mitä Suomessa tapahtuu. Pohjois-Pohjanmaan alueryhmäämme (Facebook) voit liittyä tästä.

Lue myös:


Toimitus suosittelee


Nämä kiinnostavat ihmisiä

Keski-ikäinen mies löydettiin ojasta kuolleena Naantalissa – oli suistunut mönkijällä tieltä

NAANTALI - UUSIKAUPUNKI Varsinais-Suomen maakunnassa oli surullinen vuorokausi. Sunnuntaina 19. maaliskuuta maakunnassa tapahtui yhteensä kaksi kuolemaan johtanutta onnettomuutta. Toisessa tapauksessa...

Somet haltuun

83,000FanitTykkää
1,421SeuraajatSeuraa
642SeuraajatSeuraa

Lähes neljä promillea puhaltanut kuljettaja suistui tieltä Pyhtäällä – Haminassa autoilija puhalsi lähes kolme promillea

HAMINA - PYHTÄÄ Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen liikennesektorin poliisipartiot saivat eteläisessä Kymenlaaksossa viikonlopun 17.–19. maaliskuuta aikana kiinni kaksi päihtynyttä kuljettajaa, selviää Kaakkois-Suomen...

Kolarin aiheuttanut pakeni kolaripaikalta Lahdessa: auto päätyi lyhyen takaa-ajon jälkeen katolleen pellolle

LAHTI Autoa kuljettanutta 1990-luvulla syntynyttä naista epäillään rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Poliisi pelastuslaitos sekä...


Käytämme kuvina joko viranomaisten julkaisemia kuvia tai itse otettuja.