HUIJAUKSET
Uhreille on uskoteltu, että kyseessä on yritystoimintaan perustuvasta sijoittamisesta, missä ilman riskiä on mahdollisuus ansaita huomattavia tuloja. Tosiasiallisesti pääepäilty on ottanut uhrien nimissä huomattavia lainoja eri rahoitusyhtiöistä.
Itä-Uudenmaan poliisissa on tutkittavana laaja petosrikoskokonaisuus, jossa useita asianomistajia on houkuteltu mukaan perättömään kryptovaluuttasijoitustoimintaan, tiedottaa Itä-Uudenmaan poliisilaitos.
– Epäilty on ensin ollut vangittuna useamman viikon ajan useista petos- ja rahanpesurikoksista. Tutkinnan edetessä uusia uhreja on toistuvasti ilmennyt lisää. Hänet vangittiin helmikuun puolivälissä, epäiltynä todennäköisin syin edellä mainittuihin rikoksiin, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Juha Springare Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.
Uhreille on uskoteltu, että kyseessä on yritystoimintaan perustuvasta sijoittamisesta, missä ilman riskiä on mahdollisuus ansaita huomattavia tuloja. Tosiasiallisesti pääepäilty on ottanut uhrien nimissä huomattavia lainoja eri rahoitusyhtiöistä. Epäillyt rikokset on toteutettu vuoden 2022 syyskuun ja kuluvan vuoden 2023 helmikuun alun välisenä aikana.
– Tällä hetkellä tiedossamme oleva yhteisvahinko on noin 200 000 euroa, mutta rikoshyötyä on yritetty saada jopa yli 600 000 euroa, Springare jatkaa.
Tekotavat ja toiminta suunnitelmallista.
Esitukinnassa on selvinnyt, että epäilty on toteuttanut tekonsa erittäin suunnitelmallisesti ja suurimmalta osin häivyttänyt sekä kätkenyt rikoksilla saamansa varat.
– Samainen epäilty on käyttänyt myös toista tekotapaa, missä hän on ehdottanut ulkomaalaistaustaisille taksinkuljettajille parempaa ansaintamahdollisuutta. Tällä tavalla erehdyttäen hän on saanut haltuunsa uhrien henkilötietoja ja hakenut lainoja heidän nimissään, sanoo Springare.
Rikoskokonaisuuden rahanpesut on toteutettu suunnitelmallisesti kryptovaluuttapalveluita hyödyntäen. Siten on saatu häivytettyä varojen alkuperää sekä kätkettyä omaisuutta. Poliisi on tutkinnan aikana saanut jäljitettyä huomattavan määrän varallisuutta tiettyihin kryptovaluuttalompakoihin, mutta niiden takavarikointi on haasteellista.
Uhreja saattaa ilmaantua lisää.
– Pidämme mahdollisena, että molempien tekotapojen uhreiksi joutuneita henkilöitä saattaa ilmaantua vielä lisää. Nyt heitä on jo yli kymmenen pääkaupunkiseudulta, Pirkanmaan sekä Hämeen alueelta. Petoksen uhriksi joutuneiden henkilöiden kannattaa tehdä rikosilmoitus paikan päällä poliisiasemalla tai viimekädessä sähköisesti poliisin nettisivuilla www.poliisi.fi, Springare ohjeistaa.
– Keskustelu kryptovaluuttojen tarpeellisuudesta ja laillisuudesta kuuluvat eri foorumeihin, mutta poliisin näkökulmasta nykyinen järjestelmä mahdollistaa rikollisille varsin tehokkaat keinot pestä ja kätkeä varoja huomattavia määriä nopeasti myöhemmin hyödynnettäväksi – toteaa Springare poliisiarjen ääreltä.