tiistai, 6, kesäkuu, 2023
spot_img

Poliisi varoittaa poliisijohdon nimissä lähetetyistä huijausviesteistä


HUIJAUKSET

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos varoittaa poliisijohdon nimissä lähetetyistä huijausviesteistä. Kyse on sähköpostilla tehdyistä huijausyrityksistä.

Poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa poliisin johdon nimissä on lähetetty kansalaisille kömpelöitä huijausviestejä.

Sähköpostilla lähetetyssä viestissä vastaanottajaa on pyydetty toimimaan keksittyyn rikosepäilyyn liittyen. Vastaanottajia on esimerkiksi kehotettu tiukan aikarajan puitteissa lähettämään postia poliisin sähköpostiosoitetta tökerösti jäljittelevään sähköpostiosoitteeseen.

− Tyypillisesti tämän kaltaisten huijausten motiivina on taloudellisen hyödyn tavoittelu. Ensimmäisessä viestissä ei vielä välttämättä pyydetä esimerkiksi yksityiskohtaisia henkilö- tai pankkitietoja, mutta jos viestiin vastaa, tämä on se todennäköisin seuraava vaihe, kertoo rikoskomisario Jyrki Kallio Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Poliisi muistuttaa, että poliisi tai kukaan muukaan viranomainen ei koskaan pyydä ihmisten verkkopankkitunnuksia, eikä niitä tulee kenellekään pyytäjälle antaa.

Epämääräisten sähköpostiviestien osalta kannattaa olla varovainen niin linkkien kuin liitetiedostojenkin suhteen. 

− Etukäteen ei voi tietää, asentuuko tietokoneelle esimerkiksi haittaohjelma, jos linkkejä ja liiteitä avaa. Siksi viestit kannattaa vain poistaa avaamatta, Kallio muistuttaa.

Poliisin nimissä lähetettyjä huijauskirjeitä voidaan tutkia poliisissa esimerkiksi virkavallan anastamisena.

Toimi näin, jos saat huijauskirjeen.

Jos saat ylläkuvatun tai sen kaltaisen poliisin nimissä lähetetyn sähköpostiviestin, poista se avaamatta liitteitä. Älä myöskään avaa viestissä mahdollisesi mukana olevia linkkejä. Sinun ei tarvitse tehdä muita toimenpiteitä asian suhteen. 

Jos olet jo vastannut viestiin ja antanut henkilö- tai pankkitietojasi, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Asiasta ei tule soittaa hätäkeskukseen.

Rikosilmoituksen voi tehdä millä tahansa poliisiasemalla tai osoitteessa www.poliisi.fi.

Lähteenä: Länsi-Uudenmaan poliisilaitos


Toimitus suosittelee


Nämä kiinnostavat ihmisiä

Poliisi pyytää edelleen havaintoja törkeään ryöstöön liittyen Turussa

TURKU Epäillyt ovat noin 16–20-vuotiaita, ihonväriltään vaaleita nuoriamiehiä. Epäiltyjen tavoittamiseksi ja rikosten selvittämiseksi ryöstöyrityksen kohteeksi joutunutta miestä pyydetään edelleen ottamaan...

Somet haltuun

91,700FanitTykkää
1,440SeuraajatSeuraa
835SeuraajatSeuraa

Mikkelissä varastettiin kaksi moottoripyörää, toinen löytyi – poliisi pyytää havaintoja

MIKKELI Kateissa on vielä sinisen harmaa Kawasaki ZX12R -moottoripyörä, jonka rekisteritunnus on BI-964. Itä-Suomen poliisilaitoksen rikostutkinnassa on tutkittavana epäilty omaisuusrikoskokonaisuus,...

Noin 20-vuotiasta nuorta epäillään yli 400:sta törkeästä maksuvälinepetoksesta

KESKUSRIKOSPOLIISI Keskusrikospoliisi ja Lounais-Suomen poliisilaitos ovat saaneet valmiiksi verkkopankkipetoksiin liittyvän esitutkinnan, tiedottaa Keskusrikospoliisi. Rikoksista epäillään noin 20-vuotiasta miestä, joka on...


Käytämme kuvina joko viranomaisten julkaisemia kuvia tai itse otettuja.