sunnuntai, 1, lokakuu, 2023
spot_img

Polttoaineen hinta aiheuttaa polttoainevarkauksia, myös arvometallit kelpaavat voroille

- MAINOS - ARTIKKELI JATKUU ALLA -
- MAINOS PÄÄTTYY -

KAAKKOIS-SUOMI

Itsepalvelukassoilla tehdyt näpistykset on poliisin mukaan uusi, laaja ilmiö. Ilmiö on kasvanut voimakkaasti tämän vuoden aikana, ja vuoden alusta alkaen Kaakkois-Suomessa on kirjattu ainakin 87 tällaista rikosasiaa tutkittavaksi.

Kaakkois-Suomessa on ollut kevään aikana havaittavissa muutama kasvussa oleva rikosilmiö, tiedottaa Kaakkois-Suomen poliisilaitos. – Polttoaineisiin ja kupariin kohdistuneita varkauksia on ollut alueellamme runsaasti, ja nyt uutena ilmiönä on noussut kauppojen itsepalvelukassoilla tapahtuneet näpistykset. Haluamme muistuttaa keinoista, joilla näitä rikoksia voi pyrkiä estämään ennalta, Kaakkois-Suomen poliisista kerrotaan.

Polttoaineen hinnannousun myötä polttoaineiden ja -nesteiden varkaudet ovat lisääntyneet. Viimeisen kolmen kuukauden aikana Kaakkois-Suomessa on kirjattu 13 suurempaa polttoainevarkautta. Usein varkaat tyhjentävät polttoainesäiliöitä kuorma-autoista ja työkoneista. Myös esimerkiksi maatilojen farmisäiliöt ovat otollisia kohteita.

– Polttoainevarkauksia voi pyrkiä estämään jättämällä tankatut työkoneet valvotulle ja valaistulle tai näkyvälle paikalle. On myös suositeltavaa järjestää koneiden säilytyspaikkaan kameravalvonta, ja lukitukset kannattaa tarkistaa säännöllisin väliajoin. Jos rikos on tapahtunut, tulee välittömästi soittaa poliisille. On tärkeää, ettei mahdollisiin todisteisiin tai rikospaikalla oleviin jälkiin kosketa, poliisista ohjeistetaan.

Myös kupari ja muut arvometallit kelpaavat nyt varkaille. Kaapelikeloja on viety koko Suomessa todella paljon viime kuukausina, samoin työmailta on varastettu irtometalleja. Viimeisten kolmen kuukauden aikana Kaakkois-Suomen poliisin alueella on kirjattu ainakin 11 suurempaa rikosasiaa kuparivarkauksiin liittyen. 

Itsepalvelukassoilla tehdyt näpistykset on uusi, laaja ilmiö.

Kauppaliikkeiden tarve järjestää asiakkaille itsepalvelukassoja on lisännyt voimakkaasti myös näpistyksiä. Joidenkin asiakkaiden kiusaus jättää osa, tai kaikki, tuotteista maksamatta lisääntyy itsepalvelukassoilla. Ilmiö on kasvanut voimakkaasti tämän vuoden aikana, ja vuoden alusta alkaen Kaakkois-Suomessa on kirjattu ainakin 87 tällaista rikosasiaa tutkittavaksi.

- MAINOS - ARTIKKELI JATKUU ALLA -

- MAINOS PÄÄTTYY -

Paras tapa ehkäistä näitä rikoksia on kauppaliikkeiden omistajien taholta lisätä itsepalvelupisteiden valvontaa esimerkiksi kulkuporteilla, jotka aukeavat maksukuitilla. 

– Vaikka portit puuttuvatkin, itsepalvelupisteitä valvotaan kameroilla. Eli jos tekijä pääseekin poistumaan välittömästi teon jälkeen, voi lain pitkä koura tavoittaa tekijän vastuuseen myöhemminkin, korostaa rikoskomisario Lari Rönkä Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

– Myös lapsia ja nuoria on hyvä muistuttaa näistä asioista. Ei ole mukava hakea vaikkapa kesätöitä, jos rikosrekisterissä näkyy merkintöjä, Rönkä jatkaa.

Myös pienistä rikoksista kannattaa ilmoittaa poliisille.

Yleistyvänä ilmiönä on noussut esille, etteivät kansalaiset välttämättä enää tee rikosilmoitusta pienistä rikoksista, kuten polkupyörävarkauksista.

- MAINOS - ARTIKKELI JATKUU ALLA -
- MAINOS PÄÄTTYY -

Rikoksista ilmoittaminen on kuitenkin tärkeää. Rikosilmoitusten kautta poliisi saa todenmukaisen tilannekuvan toiminta-alueensa kaikesta rikollisuudesta. Ilman rikosilmoitusta ei anastetun tavaran oikeaa omistajaa ole myöskään mahdollista löytää, jos tavara päätyy poliisin haltuun.

Rikosilmoituksen voi tehdä sähköisesti Rikosasiat | Poliisin sähköinen asiointi, puhelimitse tai lähimmällä poliisiasemalla palveluaikoina. Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen palveluajat ja yhteystiedot löytyvät verkkosivuiltamme Kaakkois-Suomen poliisilaitos – Poliisi.

Myös rikoksiin liittyviä havaintoja ja vihjeitä kannattaa kertoa poliisille. Kaakkois-Suomen poliisilaitokselle kiireettömissä rikosasioissa vihjeitä voi lähettää sähköpostilla vihjeet.kaakkois-suomi@poliisi.fi. 

Soita aina hätänumeroon 112, kun kohtaat hätätilanteen tai tarvitset kiireellisesti viranomaisapua paikalle.  

- ARTIKKELI PÄÄTTYY -
- KIITOS ARTIKKELIN LUKEMISESTA-Yhteistyössä
Intiimisheivaustuotteet netistä