sunnuntai, 1, lokakuu, 2023
spot_img

Rasmus Takaluoman katoamistapauksen tutkinta on siirtynyt Keskusrikospoliisille

- MAINOS - ARTIKKELI JATKUU ALLA -
- MAINOS PÄÄTTYY -

LAPUA

17-vuotias Rasmus Takaluoma katosi alkutalven iltana Lapualta lähes kahdeksan kuukautta sitten ennen marraskuun puoliväliä. Viimeisin havainto hänestä tehtiin perjantain 11. marraskuuta ja lauantain 12. marraskuuta välisenä yönä Lapuan keskustan alueella Hotelli-Ravintola Lapuahovin edustalta.

Rasmus Takaluoman katoamistapauksen tutkinta on siirtynyt Keskusrikospoliisille, tiedottaa Keskusrikospoliisi. Rasmus Takaluoma ilmoitettiin kadonneeksi 13.11.2022. Viimeinen havainto Takaluomasta on 12.11.2022 yöllä hotelli-ravintola Lapuahovista.

Pohjanmaan poliisi on marraskuusta lähtien tehnyt laajoja etsintöjä kadonneen Rasmus Takaluoman löytämiseksi, mutta kaikki etsinnät ovat tähän asti olleet tuloksettomia. Tapaukseen liittyviä vihjeitä on tullut lähes 500 kappaletta, mutta ratkaisevaa vihjettä ei ole vielä saatu.

– Tapauksen tutkinnassa ja etsinnöissä ei ole pystytty rajaamaan pois mahdollisuutta, että Rasmus Takaluoman katoamiseen liittyisi henkeen tai terveyteen kohdistuva rikos, sanoo Pohjanmaan poliisilaitoksella tutkintaa johtanut rikoskomisario Juha Nappari.

Pohjanmaan poliisi on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä Keskusrikospoliisin kanssa, ja viime viikolla tapauksen tutkinta päätettiin siirtää KRP:lle.

– Yhteistyötä Pohjanmaan poliisin kanssa jatketaan. Pyydämme edelleen Takaluoman katoamiseen liittyviä vihjeitä. Jo aiemmin Pohjanmaan poliisille lähetettyjä vihjeitä ei tarvitse kuitenkaan lähettää uudelleen, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Luoto Keskusrikospoliisista.

- MAINOS - ARTIKKELI JATKUU ALLA -

- MAINOS PÄÄTTYY -

Vihjeitä voi toimittaa jatkossa sähköpostitse osoitteeseen rikosvihje.krp@poliisi.fi tai puhelimitse numeroon 0295 418 622.

Tästä kyse.

17-vuotias Rasmus Takaluoma katosi alkutalven iltana Lapualta lähes kahdeksan kuukautta sitten ennen marraskuun puoliväliä. Viimeisin havainto hänestä tehtiin perjantain 11. marraskuuta ja lauantain 12. marraskuuta välisenä yönä Lapuan keskustan alueella Hotelli-Ravintola Lapuahovin edustalta. Ennen katoamista ravintolassa oli tapahtunut välikohtaus vapaa-ajalla olleen poliisimiehen kanssa. Tätä käsikähmää tutkitaan erillisenä asiana Valtakunnansyyttäjänvirastossa, Pohjanmaan poliisilaitokselta kerrotaan. Takaluoma oli kadotessaan 16-vuotias.

Rasmus lähtee kotoa.

Tavallinen perjantai-iltapäivä. Kaikki pitäisi olla hyvin ja Rasmus lähtee kotoaan Lapuan nuorisotalolle noin kello kolmen aikaan. Rasmus viettää kavereineen aikaa nuorisotalolla vajaan kolmen tunnin ajan, kunnes Rasmus lähtee Alajärvelle tapaamaan erästä tyttöä, ilmeisesti treffitarkoituksessa. Poliisi on tarkastanut Lapuan nuorisotalon valvontakamerat, ja näistä on selvinnyt, että Rasmus on poistunut sieltä noin kello kuuden aikaan alkuillasta. Alajärvelle Rasmus pääsi kaverinsa kyydillä.

Tarkkaa tietoa ei ole, kauanko Rasmus aikaa Alajärvellä viettää, mutta hän palasi sieltä jossain vaiheessa takaisin Lapualle.

- MAINOS - ARTIKKELI JATKUU ALLA -
- MAINOS PÄÄTTYY -

– Rasmus on tullut takaisin Lapualle joskus illan aikana. Hän kävi isänsä luona puoli yhdentoista aikoihin ja tässä kotona hän oli sen jälkeen kahden kaverinsa kanssa, Rasmuksen äiti kertoo.

Lopulta illanvietto jatkui kohti Hotelli-Ravintola Lapuahovia, jonne Rasmus pääsi ravintolan mukaan väärennetyin henkkarein. Rasmuksen äiti on asiasta eri mieltä.

Illanviettoa ravintolassa.

Viranomaisuutiset on saanut haltuunsa useita eri valvontakameramateriaaleja kyseiseltä illalta Hotelli-Ravintola Lapuahovin pubin puolen tiloista. Kyseisillä videoilla Rasmus näkyy selvästi ja tunnistettavasti. Ravintolassa asiakasmäärä on noin parissa-kolmessakymmenessä. Rasmus viettää aikaansa ravintolan baaritiskillä iloisin mielin ja hieman tanssienkin erään asiakkaan kanssa. Tässä kohdin valvontakameran kello näyttää kellonajaksi hieman yli puoli yhtä. Tiedossa ei ole, pitääkö aika paikkaansa, sillä 100%:sta varmuutta ei ole siitä, onko valvontakameran kello siirretty talviaikaan.

Rasmuksella juttu lentää, eikä ole huolen häivää. Myös ravintolan omistajan kanssa heitetään nyrkkitervehdykset.

Välikohtaus vapaalla olleen poliisimiehen kanssa.

Rasmus on siirtynyt viettämään iltaa baaritiskiltä ”salin puolelle”, tarkemmin ensimmäiseen pöytään heti vasemmalle, kun astutaan ravintolaan sisään. Rasmus on selin sisäänkäynnin suuntaan. Tiedossa ei ole tarkkaa kellonaikaa.

- MAINOS - ARTIKKELI JATKUU ALLA -
- MAINOS PÄÄTTYY -

Välillä Rasmus nousee pystyyn juttelemaan joillekin henkilöille. Videolla näkyy myös tilanne, jossa Rasmus ja tuntematon henkilö ovat otsat vastakkain siten, että kumpikin pitää kämmentä toisen niskassa. Tästä ei ole varmuutta, mikä on ollut homman nimi, että onko tässä jotain suusanallista kärhämää vai ns. miesten välistä kännikommunikointia. Lopulta tilanne päättyy siihen, että tuntematon henkilö taputtaa Rasmusta selkään ystävällisin elkein.

Tästä noin minuutti eteenpäin alkaa tapahtumaan. Rasmukselle tuttu poliisimies tulee Rasmuksen luo ja koskee Rasmuksen hiuksia. Tämä näkyy selvästi videolla. Sitten Rasmus nousee seisomaan kohti poliisimiestä ja kommunikoimaan hänelle jotain, tilanne on rauhallinen ja kommunikointi sisältää halauksen/halauksia, kunnes ilmaantuu lievää fyysisyyttä käsillä tehtynä kummankin osalta. Tätä kestää noin viisitoista sekuntia, kunnes poliisimies laittaa juomansa pöydälle ja Rasmus vie oikean kätensä poliisimiehen niskaan siten, että kyynärtaive osuu poliisimiehen niskaan ja poliisimies on Rasmuksen oikean käsivarren kyynärtaipeen ja oikean hartian välissä. Tässä kohdin käsirysy vaihtuu lennosta painin ja vapaaottelun sekoitukseksi. Rasmus on osittain selällään pöydällä ja poliisimies painaa häntä sitä vasten. Kummatkin ovat aktiivisia. Tässä yhteydessä tapahtuu poliisin lyönti. Lyönti osuu Rasmuksen vasempaan käsivarteen, joka pitää kiinni poliisin oikeasta kädestä. Paikalle saapuu myös sivullinen henkilö katsomaan mikä homman nimi ja yrittää ilmeisesti rauhoittaa tilannetta. Tämän jälkeen poliisimies saa Rasmuksen hallintaansa ja paikalle tulee myös ravintolan järjestyksenvalvoja ja tilanne raukeaa.

Rasmus poistetaan ravintolasta, poliisimies jatkaa illanviettoa – puhelimen kohtalo kaikille arvoitus.

Tappelun seurauksena, poistaa ravintolan järjestyksenvalvoja Rasmuksen ravintolasta. Toisena osapuolena ollut poliisimies puolestaan jatkaa illanviettoa vielä tuntien ajan.

Kun poistamisesta oli kulunut noin noin kymmenen minuuttia, käy Rasmus juttelemassa ravintolan järjestyksenvalvojan kanssa.

– Kymmenen minuuttia poistamisen jälkeen, on Rasmus käynyt pyytämässä anteeksi tapahtunutta ja kysynyt, olisiko päässyt vielä sisälle uudestaan, Rasmuksen äiti sanoo.

Lopulta Rasmus lähtee pois kohti Mariantalli -nimistä ruokaravintolaa ja siihen päättyvät jäljet.

Katoamiseen liittynyt tietopyyntö johti niskoittelututkintaan ja etenee syyttäjälle.

Pohjanmaan poliisilaitoksen rikostutkinnassa on ollut tutkittavana epäilty niskoittelu poliisia vastaan, tiedottaa Pohjanmaan poliisilaitos. Tapaus liittyy Rasmus Takaluoman katoamiseen.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että Pohjanmaan poliisi on tehnyt Lapualla viime marraskuussa kadonneen Rasmus Takaluoman etsintöihin liittyen useita tietopyyntöjä eri toimijoille tutkinnan aikana. Yhden tietopyynnön osalta on alkuvuodesta aloitettu esitutkinta nimikkeellä niskoittelu poliisi vastaan.

Poliisin mukaan tietopyynnön kohde oli ilmoittanut poliisille, ettei kyseistä tietoa ole tallennettu. Jälkeenpäin on selvinnyt, että tietoa oli tallennettu.

– Tiedolla olisi todennäköisesti ollut merkitystä tutkinnan alkuvaiheissa etsintöjen ja tutkintatoimien kohdentamisessa, poliisi kertoo.

Poliisi on kuullut yhtä henkilöä epäiltynä niskoittelusta poliisia vastaan ja asia etenee lähiaikoina syyttäjälle.

Viranomaisuutiset tavoitti Hotelli-Ravintola Lapuahovin omistajan kommentoimaan tilannetta ja hän myöntää, että rikosepäily koskee häntä. Kyse on tapahtumaillan videotallenteista. Ravintolan omistaja on kuulusteltu tapaukseen liittyen kahdesti, ensiksi tammikuussa, ja toisen kerran tänään tiistaina 16. toukokuuta.

Omistaja kertoi Viranomaisuutisille sanoneensa poliisille marraskuussa, että hän ei tiedä, ovatko tallenteet olemassa. Hän pyysi poliisia tulemaan ottamaan tallenteet itse. Omistaja kertoo, että kaksi poliisia tuli ottamaan tallenteita poliisin haltuun, mutta hekään eivät osanneet tallentaa niitä. Toinen poliiseista oli ottanut puhelun kolmannelle viranomaiselle ja kertonut puhelimen välityksellä, mitä videonauhassa näkyy tietyssä kellonajassa.

- ARTIKKELI PÄÄTTYY -
- KIITOS ARTIKKELIN LUKEMISESTA-Yhteistyössä
Intiimisheivaustuotteet netistä