UUSIMAA
Ruokapalvelurobotit aiheuttavat kiinnostusta ja kysymyksiä Espoossa, tiedottaa Länsi-Uudenmaan poliisilaitos.
Ruokapalvelurobotit ovat aiheuttaneet viime viikkoina ihmetystä Espoossa. Toistaiseksi kansalaiset ovat suhtautuneet niihin lähinnä huumorilla, eikä isompia ongelmia ole Länsi-Uudenmaan poliisin tietoon tullut. Asukkaat ovat kuitenkin toivoneet poliisilta tietoja ja ohjeistusta robotteihin liittyen.
Komisario Hannu Kontola kertoo, että robotit ovat lainsäädännöllisesti rinnastettavissa jalankulkua avustaviin laitteisiin. Ne liikkuvat lähtökohtaisesti jalkakäytävillä, ja ajoneuvon luokka määräytyy laitteen tehojen ja kulkunopeuden mukaan. Robotteihin sovelletaan jalankulkijan liikennesääntöjä, vaikka ne eivät ole jalankulkijoita. Jalankulkijaksi laitteen tekisi sen kuljetettavana oleva luonnollinen henkilö.
Robotit tulivat Länsi-Uudenmaalla poliisin tietoon median välityksellä silloin, kun niiden toiminta alkoi.
− Linjanvetoja esimerkiksi vastuukysymysten tiimoilta haetaan vielä, ja esitutkinnassa tullaan tarvittaessa selvittämään nämä asiat tarkemmin, mikäli esimerkiksi onnettomuuksia aiheutuu. Toistaiseksi meillä ei ole ollut tehtäviä, joiden syynä olisi tällainen robotti, eivätkä asukkaat ole yhtään rikosilmoitusta alueellamme robottien tiimoilta tehneet. Poliisi kannattaa kuitenkin kutsua paikalle, jos robotin kanssa törmätessä syntyy henkilö- tai aineellisia vahinkoja, Kontola sanoo.
Liikenteessä kulkeva robotti ei ole lelu.
Robotit ovat ohjelmoitu siten, että ne pysähtyvät tiellä olevan esteen läheisyyteen ja pyrkivät kiertämään tämän. Robotit myös pysähtyvät suojateiden edustalle, eivätkä ne liiku ennen kuin tie on vapaa.
− Tästä syystä muun muassa ruuhkien välttämiseksi autoilijan ei tule väistää suojatielle pyrkivää robottia. Jos robotti on tielle ehtinyt, ei sen päälle luonnollisesti saa ajaa. Näissä tapauksissa on syytä odottaa esimerkiksi robotin peruuttamista pois ajoväylältä, Kontola ohjeistaa.
Poliisi seuraa nyt tarkasti robottien käyttäytymistä ja niistä mahdollisesti aiheutuvia ongelmia. Tarpeen vaatiessa poliisi ryhtyy toimenpiteisiin, mikäli se havaitsee turvallisuutta vaarantavia asioita.
Kontola toivoo asukkailta malttia ja positiivista suhtautumista uuteen ilmiöön. Samalla hän muistuttaa, että monen mielestä hassulta näyttävä laite ei ole lelu.
− Robotit eivät ole lasten leluja, joilla voi esimerkiksi ratsastaa, vaikka näinkin olen jo kuullut tapahtuneen. Ne ovat toisten omaisuutta, jota ei saa vahingoittaa, Kontola huomauttaa.
Lähteenä: Länsi-Uudenmaan poliisilaitos