TURKU
Poliisi suoritti yhteistyössä muiden viranomaistahojen kanssa Turun seudulla perjantaina 27. syyskuuta laaja taksiliikenteen yhteisvalvonta. Lounais-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että valvontaa suorittivat yhteistyössä Lounais-Suomen poliisi, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Verohallinto.
Valvonnan aikana viranomaiset tarkastivat yhteensä 60 taksia, joista 12:ssa oli puutteita. Liikennevirhemaksu kirjoitettiin kymmenelle kuljettajalle.
Yleisimmät puutteet koskivat tietojen esilläpitoa, kuten kuljettajan ja luvanhaltijan nimen sekä yhteystietojen puuttumista. Myös hintatietojen esilläpidossa oli jonkin verran puutteita.
– Valvonnan positiivinen anti oli, että puutteita todettiin tarkastettuun määrän nähden melko vähän. Ajoneuvot olivat pääosin hyväkuntoisia, kaikilla kuljettajilla oli voimassa oleva ajolupa ja ajoneuvoissa oli asianmukaiset taksivalaisimet. Kaikilla tarkastetuilla takseilla oli voimassa olevat liikenneluvat, poliisi kommentoi.
Havaitut rikkeet tai puutteet:
- Kuljettajan nimi ei ollut matkustajan nähtävillä viidessä taksissa
- Luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot eivät olleet matkustajan nähtävillä neljässä taksissa
- Hintatietojen esittämisessä oli puutteita kahdessa taksissa
- Taksiliikennöintiin oikeuttavaa asiakirjaa ei ollut esittää yhdessä taksissa
- Yhtä ajoneuvoa ei oltu rekisteröity luvanvaraiseen käyttöön
Poliisilla on päävastuu taksiliikenteen valvonnasta.
Monen viranomaisen yhteisvalvonta on tehokas tapa valvoa taksiliikennettä. Valvontaa suoritettiin Turun kaupungin alueella. Pieniä puutteita havaittiin, kuten aiemmillakin valvonnoilla, mutta kaiken kaikkiaan tilanne vaikuttaa varsin hyvältä.
– Liikennevirhemaksuja annettiin pääosin siitä, että kuljettajan tai liikenneluvan haltijan nimi ei ollut nähtävillä matkustamossa, kommentoi ylikonstaapeli Jarkko Leino Lounais-Suomen poliisilaitokselta valvonnan tuloksista.
– Positiivisena huomiona voidaan liikenneturvallisuuden näkökulmasta todeta, että ajoneuvokalusto oli hyväkuntoista ja liikennekelpoista ja taksinkuljettajien ajolupa löytyi kaikilta tarkastetuilta kuljettajilta. Pieniä puutteita havaittiin silti. Kyse on luvanvaraisesta ammattiliikenteestä ja sen myötä osaaminen pitää olla hyvällä tasolla, Leino toteaa.
Poliisin mukaan yhteistoiminta eri viranomaisten kanssa toimi hyvin ja tulevaisuudessa varmasti tullaan järjestämään vastaavia valvontaiskuja.
Tietojen esittämisessä vielä parannettavaa.
Valvonnassa ilmeni useita pieniä puutteita tietojen esittämisessä. Taksiliikenneluvan haltijoiden tulee varmistaa, että taksimatkustajat voivat nähdä hintatiedot, luvanhaltijan nimen ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimen selkeästi.
– Vaikka nämä puutteet eivät suoraan vaikuta liikenneturvallisuuteen, on tietojen asianmukainen esilläpito olennainen osa taksipalvelun laatua, toteaa Traficomin asiantuntija Tiina-Liisa Ruotsalainen.
Verohallinto hyödyntää kerättyjä tietoja asiakkaiden riskiperusteisessa verovalvonnassa.
Verohallinnon tehtävänä on varmistaa, että verot hoidetaan oikea-aikaisesti ja oikean määräisinä. Annettujen tietojen oikeellisuuden varmistamista varten harmaan talouden torjuntaan erikoistuneet verotarkastajat keräsivät valvonnassa tietoja taksialalla toimivilta yrityksiltä ja kuljettajilta. Haastatteluilla pyrittiin selvittämään mm. palkanmaksuun, maksuliikenteeseen ja kalustoon liittyviä asioita.
Valvonnan yhteydessä kerätyt vertailutiedot tuottavat tietoa verovalvonnan riskienhallintaan. Tarvittaessa asiakkaita valvotaan tarkoituksenmukaisin tavoin ja keinoin. Käytännössä tämä tarkoittaa toimia asiakkaiden ohjaamisesta aina verotarkastuksiin riippuen siitä, onko kyse osaamattomuudesta vai tarkoituksellisesta verojen välttelystä.
Apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnosta toteaa yhteisvalvonnan muiden viranomaisten kanssa mielekkääksi ja tarkoituksenmukaiseksi tavaksi toimia. Toimintamalli luo edellytykset toiminnan jatkuvalle kehittämiselle.
– Olemme oikein toimivien yrittäjien puolella, ja tavoitteemme on turvata yritysten reilu kilpailu puuttumalla epärehelliseen toimintaan alalla, sanoo Valsi.