TILASTOJA
Poliisin yksilön suojaan liittyvissä tehtävissä on tapahtunut hurja muodonmuutos, eikä mitenkään hyvällä tavalla. Vertailussa on 2000-luvun taitteen sekä vuoden 2023 luvut. Luvuista kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen valvonta- ja hälytyssektorin johtaja, ylikomisario Jussi Huhtela.
Huhtela kertoo, että vuosituhannen vaihteessa poliisilla oli Suomessa alle 2000 yksilön suojaan liittyvää tehtävää, kun vuonna 2023 niitä oli rapiat 43 000. Tämä tekee noin 117 tehtävää vuorokautta kohden, kun lasketaan keskiarvo.
Huhtelan mukaan samassa ajassa hälytystehtävinä poliisipartioille tulevat omaisuusrikokset ovat vähentyneet radikaalisti.
– Kyse on siitä, että pöllittyjä vanhoja Hondia koskevat tehtävät ovat vaihtuneet vaikeiksi yksilön haasteita koskeviksi moniviranomaistehtäviksi. Kyse on myös siitä että vaikeuskerroin ja vastuu on lisääntynyt järjestyspoliisin työssä voimakkaasti, Huhtela avaa syitä.
– Ei se aivan helppoa ollut Itiksessä vuonna 1997, mutta ei se silti aivan nykyisenkaltaistakaan ollut, Huhtela muistelee.
– Tänä päivänä nuoret koulusta valmistuvat poliisit joutuvat todella haastavaan katukorkeakouluun. Arvoja, asenteita ja valmiuksia koetellaan heti ensi metreistä. En toisaalta yhtään epäile etteikö haasteeseen vastattaisi juuri oikealla tavalla, sen verran hieno henkilöstö meillä nimittäin on, Huhtela sanoo.
Kun poliisi hälytetään yksilön suojaan liittyvälle tehtävälle on kyseessä:
- Ihmisen pelastaminen vedestä
- Ihmisen pelastaminen puristuksista
- Ihmisen pelastaminen ylhäältä/alhaalta
- Epäselvä kiireellinen sairaankuljetus, sairaala siirto
- Kiireetön sairaankuljetuspyyntö, sairaalasiirto
- Itsemurhayritys tai uhka
- Ilmoitus turvapuhelimesta
- Muu pelastustehtävä