Alavudella on tehty susihavaintoja tiistaina

Julkaistu

ALAVUS

Poliisi on saanut pari havaintoa tiistaina Etelä-Pohjanmaalta Alavudelta Sydänmaan Kuorasjärven ja Jääskänjärven ympäristössä liikkuneesta sudesta.

Pohjanmaan poliisilaitokselta kerrotaan, että poliisi on tietoinen asiasta ja metsästäjät ovat tarkastaneet suden jäljet.

Susihavainnot rakennetulta alueelta tai ihmisten asuinalueilta ja mahdolliset uhka- ja vaaratilanteet suteen liittyen pyydetään ilmoittamaan suoraan hätänumeroon 112.

Muissa tapauksissa ilmoitukset tulee tehdä alueelliselle petoyhdyshenkilölle, jonka tiedot löytyvät riista.fi -sivustolta.

Poliisin toimintaohjeita susitilanteisiin.

Susista huolestuneille kansalaisille ei ole aina selvää, kenelle esimerkiksi suden jälkihavainnot hoidetulta piha-alueelta tulisi ilmoittaa. Poliisi on laatinut ohjeet susitilanteita varten.

Susien pihavierailut ovat luonteeltaan hyvin erilaisia eikä kaikkiin susien pihavierailuihin välttämättä liity akuutin hengen ja terveyden tai omaisuuden vaaraa. Kaikilla susireviirialueilla sudet saattavat yksittäisiä kertoja kulkea lähellä ihmisasutusta.

Ihmisarkuutensa menettänyt susi voi kuitenkin aiheuttaa uhkaa ja/tai vaaraa ihmisten turvallisuudelle. Tilanteet ja suden käyttäytyminen, joista suden ihmisarkuuden menettäminen voisi olla pääteltävissä, ovat jaoteltavissa seuraaviin luokkiin (Suomen susikannan hoitosuunnitelma 2019 / Poliisin toiminta suurpeto- ja villisikatilanteissa -ohje 2020):

1. Huolta aiheuttava susi

Susi tai suden jäljet havaitaan alle 100 metrin etäisyydellä asuin- tai tuotantorakennuksesta, kuitenkin piha-alueen ulkopuolella tai tiellä.

2. Mahdollista uhkaa aiheuttava susi

Suden jäljet havaitaan asutun rakennuksen tai tuotantorakennuksen piha-alueella. Samoin, jos susi havaitaan pihassa ja se poistuu paikalta välittömästi ihmisen havaittuaan. Piha-alueella tarkoitetaan asuin- tai tuotantorakennusten muodostamaa hoidettua aluetta. Tyhjillään olevia vapaa-ajanasuntoja ei oteta huomioon.

3. Uhkaa tai vaaraa aiheuttava susi

Suden havaitaan liikkuvan rakennetussa ympäristössä tai ihmisten asuinalueilla satunnaista havaintoa ja välitöntä paikalta poistumista pidempään.

4. Vakavaa vaaraa aiheuttava susi

Susi lähestyy ihmistä tai ei muussa kohtaamistilanteessa poistu paikalta vaan jää kiertelemään tai seuraamaan taikka käyttäytyy uhkaavasti. Samoin tilanteet, joissa susi on jo aiheuttanut tai yrittänyt aiheuttaa henkilövahingon tai on käynyt tai yrittänyt käydä ihmisen ulkoiluttaman kytketyn koiran tai muun (ihmisen kytkettynä ulkoiluttaman) kotieläimen kimppuun.

Minne susihavainnot / -tilanteet ilmoitetaan.

1. Kohtien 1 ja 2 tilanteissa (Huolta tai mahdollista uhkaa aiheuttava susi) ilmoitus tulee tehdä alueelliselle petoyhdyshenkilölle, joiden yhteystiedot löytyvät riista.fi -sivustolta. Riistanhoitoyhdistyksen nimeämät petoyhdyshenkilöt huolehtivat kyseisten jälkien ja havaintojen tarkastamisesta ja kirjaamisesta suurpetohavaintojärjestelmään (TASSU).

2. Kohtien 3 ja 4 tilanteissa (Vaaraa tai vakavaa vaaraa aiheuttava susi) ilmoitus tulee tehdä soittamalla hätäkeskukseen (112), josta tehtävä välitetään poliisille.

Pääsääntöisesti Suomen riistakeskus on taho, joka päättää kohtien 1 ja 2 mukaisissa tapauksissa mahdollisista karkotustoimenpiteistä. Poliisi vastaa kohtien 3 ja 4 mukaisista tapauksista ja toimii niissä tilanteissa Poliisihallituksen ohjeiden mukaisesti päättäen tarvittavista toimenpiteistä tapauskohtaisesti.

3. Jos susi on aiheuttanut koti- tai tuotantoeläinvahingon, esimerkiksi tappanut metsästyskoiran tai laitumella olleen lampaan taikka naudan, ilmoitus tulee tehdä tapahtumakunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle sekä paikalliselle petoyhdyshenkilölle. Maaseutuelinkeinoviranomaisten yhteystiedot löytyvät kotikuntasi verkkosivulta.


Omaehtoinen karkottaminen ja pakkotila.

Suden karkottaminen omatoimisesti hoidetusta pihapiiristä tai laitumelta sutta vahingoittamatta on sallittua. Jos susi käy esimerkiksi koiran kimppuun, kyseeseen voi tulla pakkotila, josta säädetään rikoslain 4 luvun 5 §:ssä. Omaisuuttaan saa hyökkäystilanteessa puolustaa, kunhan pakkotilan edellytykset täyttyvät.

Tarkempaa tietoa poliisin toimintalinjauksista suurpetoasioissa sekä mm. omaehtoisesta karkottamisesta sekä pakkotilasäännösten soveltamisesta löytyy Poliisihallituksen ohjeesta ”Poliisin toiminta suurpeto- ja villisikatilanteissa” poliisin  verkkosivulta.

SOMET

FACEBOOK
INSTAGRAM
TIKTOK
TWITTER (X)
THREADS
Liity lisäksi WhatsApp-kanavallemme, ja saat kaikki tuoreimmat uutiset näppärästi WhatsApp-sovellukseesi.

Viimeisimmät alueen artikkelit

Kolmen pojan touhut junaradan välittömässä läheisyydessä hidastivat raideliikennettä Seinäjoella

SEINÄJOKI Veturinkuljettajat olivat nähneet poikien touhut ja he olivat ilmoittaneet asiasta eteenpäin. Seinäjoen poliisi hälytettiin Viranomaisuutisten...

Tiskikone syttyi palamaan kerrostaloasunnossa Seinäjoella

SEINÄJOKI Pelastuslaitos sammutti palon ja tuuletti asunnon. Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos hälytettiin keskiviikkona 10. huhtikuuta illalla kello 22.21...

Kuljettaja törmäsi autolla valaisinpylvääseen Kauhavalla

KAUHAVA Tilanteesta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Kortesjärventiellä Kauhavalla sattui sunnuntaina 7. huhtikuuta aamupäivällä puoli kymmenen jälkeen yhden...

Öljypoltin paloi epätäydellisesti Lappajärvellä – talo täyttyi tummasta savusta

LAPPAJÄRVI Tilanteesta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Pelastuslaitos hälytettiin Lappajärvelle epäillyn rakennuspalon vuoksi lauantaina 6. huhtikuuta iltapäivällä kello...

YhteistyössäIntiimisheivaustuotteet netistä

Tuoreimmat artikkelit

Poliisi nappasi Porin viinonloppuliikenteestä kiinni kaksi vahvasti päihtynyttä kuljettajaa

PORI Toisella oli ylinopeutta niin paljon, että häntä epäillään lisäksi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Lounais-Suomen poliisin partiot...

Miehen epäillään murtautuneen yli 20:een mökkiin ympäri Suomen

OMAISUUSRIKOKSET Miestä epäillään useiden varkauksien lisäksi myös moottoriajoneuvojen käyttövarkauksista. Näissä tapauksissa mies ottaa lukitsemattoman ajoneuvon...

Raju ulosajo Kirkkonummella – yksi henkilö menehtyi

KIRKKONUMMI Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii tapahtunutta liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuolemansyyntutkintana. Kirkkonummella sattui maanantaina 15. huhtikuuta aamulla vakava...