Ethän roskaa luontoa – maatalouslomittaja teki surullisen löydön rehupaalista

Julkaistu

Ethän roskaa luontoa - maatalouslomittaja teki surullisen löydön rehupaalista
Riekaleina oleva tölkki heinäpaalissa. EILA LAIHO, LUKIJAN KUVA

EURAJOKI

Satakunnassa, nykyisin Eurajokeen kuuluvalla Luvialla tehtiin tällä viikolla huolestuttava löytö heinäpaalista. Maatalouslomittajana toimiva luvialainen Eila Laiho löysi lehmien rehupaalin joukosta rikki menneen tölkin.

Tölkin jättäminen luontoon täyttää rikoksen tunnusmerkistön ja tällaisessa tapauksessa voi käydä niin, että lehmän syödessä tölkin riekaleita, voi se menehtyä siihen sisäisen verenvuodon seurauksena. Tölkit menevät heinää korjattaessa silppuriin, joka tekee tölkistä 20-30 millimetrin mittaista silppua. Tässä tapauksessa onneksi tölkki oli päässyt paaliin sen verran suurena, että sen pystyi havaita.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana eri mediat ovat uutisoineet muutamista tapauksista.

Vuonna 2015 Huittislaisen viljelijän lehmä kuoli päiviä jatkuneiden oireiden jälkeen. Lehmä ei ollut suostunut syömään, mutta joi eikä ollut kuumeinen. Hoidosta huolimatta lehmä kuoli. Maanviljelijä Olli Soro kertoi tuolloin Yle Uutisille, että hän alkoi selvittämään tiineenä olleen lehmän kuolinsyytä.

Soro löysi lehmien ruokintapöydältä murskaantuneen siideritölkin palan, josta ajosilppurin metallinpaljastin ei ollut hälyttänyt. Kuolleelle lehmälle ei kuitenkaan oltu tehty ruumiinavausta, joten kuolinsyytä ei pystytty varmistamaan.

– Kun sunnuntaina löysin yhden tölkinpalasen eikä siinä ollut kaikkia osia, kävi mielessä, että lehmä on syönyt osan. Se antaisi loogisen selityksen kuolemalle, Soro kertoi medialle.

Vuonna 2016 MTV uutiset (artikkelilinkkiä ei löydy, joten linkkaaminen on mahdotonta) uutisoi Kutriina-lehmästä, jonka epäiltiin myös kuolleen tölkin aiheuttamiin vaurioihin sisäelimissä.

Vuonna 2017 kahden vuoden ikäinen Lempi-lehmä menehtyi sisäisen verenvuodon seurauksena Parikkalassa. Tämä selviää siitä, että eläimen ikenet ja limakalvot olivat valkoiset ja silmän valkuaiset olivat ihan valkoiset. Kun nosti huulet, kaikki oli aivan valkoisena, eli silloin on ollut kova sisäinen verenvuoto, Uutisoi Ilta-Sanomat Yle Uutisten uutiseen viitaten.

Eläimen kuolinsyystä ei kuitenkaan ollut täyttä varmuutta, sillä eläinlääkäri ei ehtinyt tutkia eläintä. Lempin ruokintapöydältä oli kuitenkin löytynyt tölkin pala, minkä takia alumiinitölkki oli pääepäily kuolemansyyhyn.

Vuonna 2020 puolestaan Lammilaisella Marttilan tilalla menehtyi Ippa-lehmä. Se oli syönyt vierasesineen, joka myöhemmin paljastui todennäköisesti oluttölkin palaseksi. Tilallinen kertoi tuolloin MTV Uutisille, että lehmiä kuolee vuosittain ihmisten heittämien roskien seurauksena.

Roskaaminen rikoksena.

Kun jätät tietoisesti luontoon minkä tahansa roskan, johon myös tölkki kuuluu, syyllistyt ympäristön turmelemiseen. Minilexin mukaan Suomen rikoslaissa säädetään ympäristön turmelemisesta ja roskaamisesta, joka on rangaistava teko, mikäli se täyttää laissa säädetyt edellytykset.

Roskaamisessa kyse on tahallaan tai huolimattomuudella ympäristöön päästetystä tai jätetystä esineestä, aineesta, säteilystä tai muusta vastaavasta toisissa laeissa säädetystä kielletystä ympäristön pilaamisesta.

Mikäli tällainen ympäristön turmeleminen on terveydelle vaarallista tai se muuttaa haitallisesti ympäristöä, on siitä tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Lähetä juttuvinkki Viranomaisuutisille. Lue tästä lisää.

Somet

FACEBOOK
INSTAGRAM
TIKTOK
TWITTER (X)
THREADS
Liity lisäksi WhatsApp-kanavallemme, ja saat kaikki tuoreimmat uutiset näppärästi WhatsApp-sovellukseesi.


puhelimen kuoret
Viimeisimmät alueen artikkelit

Hevosluodontien varrella Porissa paloi maastoa muutaman sadan neliömetrin alueelta

PORI Hevosluodontien varrella Porissa sammutettiin tiistaina 28. toukokuuta iltapäivällä syttynyttä maastopaloa. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen keskisuuresta...

Poliisin suorittaman viime viikonloppuisen tehovalvonnan tulokset ovat surullista luettavaa

TEHOVALVONTA Poliisi valvoi viime viikonloppuna 24.–26. toukokuuta valtakunnallisesti, eli koko maassa mopojen, moottoripyörien ja muiden...

Pitkäkarvainen koiranpentu jätettiin autoon ja auto auringonpaisteeseen Lounais-Suomessa

LOUNAIS-SUOMI Lounais-Suomen poliisilla oli maanantaina 27. toukokuuta aamupäivällä eläimeen liittyvä hälytystehtävä. Tehtävästä kertoo Lounais-Suomen poliisilaitos...


Tuoreimmat uutiset

Vihdissä syttyi maastopalo alaikäisten tulitikkuleikeistä

VIHTI Ritalantien ja Ridalintien risteyksen tuntumassa Vihdissä sammutettiin tiistaina 28. toukokuuta iltapäivällä syttynyttä maastopaloa. Hätäkeskus...

Salossa sammutetaan suurta maastopaloa

SALO Varvonmäentien tuntumassa Salossa on käynnissä suuren maastopalon sammutustyöt. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen keskisuuresta maastopalosta kello...

Vihdissä syttyi maastopalo alaikäisten tulitikkuleikeistä

VIHTI Ritalantien ja Ridalintien risteyksen tuntumassa Vihdissä sammutettiin tiistaina 28. toukokuuta iltapäivällä syttynyttä maastopaloa. Hätäkeskus...

Salossa sammutetaan suurta maastopaloa

SALO Varvonmäentien tuntumassa Salossa on käynnissä suuren maastopalon sammutustyöt. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen keskisuuresta maastopalosta kello...