torstai, 29, helmikuu, 2024

Hämeen poliisilaitos on huolissaan alaikäisten jakamista intiimeistä kuvista

Näitä luetaan

Hämeen poliisilaitos on huolissaan alaikäisten jakamista intiimeistä kuvista
KUVITUSKUVA. Kuva: Poliisi

KANTA-HÄME – PÄIJÄT-HÄME

Hämeen poliisin tietoon tulee viikoittain tapauksia, joissa alaikäinen lapsi tai nuori on laittanut sosiaalisen median palveluun kuvia tai videoita itsestään vähäpukeisena tai alastomana, kertoo Hämeen poliisilaitos. Ne ovat lähteneet leviämään esimerkiksi Snapchatin välityksellä kaveripiirissä tai laajemminkin. Ilmiö on huolta herättävä ja siitä voi aiheutua monenlaista harmia ja kauaskantoisiakin ikäviä seurauksia.

Nykynuorille on luontaista ja arkipäiväistä käyttää erilaisia sosiaalisen median alustoja keskinäiseen kanssakäymiseen, ja siellä jaetaan paljon kuvia ja videoita. Pääsääntöisesti lähetetyt kuvat ovat lapsen tai nuoren itse ottamia. Kuvia lähetetään tavallisesti jonkun pyynnöstä tai vastauksena toisen lähettämään intiimiin kuvaan.

Lähtökohtaisesti kuvat ovat kuitenkin tarkoitettu henkilökohtaisesti vain kuvan vastaanottajalle. Niitä ei ole tarkoitettu yleiseen jakoon kaikkien katseltaviksi. Intiimien kuvien leviäminen laajemman joukon katseltaviksi on kuvissa esiintyvälle nuorelle erittäin kiusallista. Siitä aiheutuu häpeän tunteita ja voi pahimmillaan aiheuttaa kauaskantoisiakin haitallisia seurauksia.

Nuoret eivät välttämättä tiedosta sitä, että kerran verkkoon laitettuja kuvia ei saa sieltä enää pois. Mikäli taas levittää toisen luottamuksella lähettämän intiimin kuvan, pettää toisen luottamuksen ja saattaa samalla syyllistyä tapauksesta riippuen rikokseen.

Mahdollisia rikoksia intiimien kuvien levittämiseen liittyen voivat olla esimerkiksi kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaava tiedon levittämien ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen.

Huoltajien vastuuta ja kasvatusta on tässä asiassa syytä korostaa. Olisi erittäin tärkeää, että huoltajat kävisivät näistä asioista nuorten kanssa keskustelua ja opastaisivat heitä toimimaan järkevästi sekä vastuullisesti. Keskusteluissa olisi hyvä pohtia asiaa sekä intiimin kuvan lähettäjän, että niitä edelleen levittävän näkökulmasta.

Lähteenä: Poliisi

Liity Viranomaisuutisten WhatsApp -kanavalle klikkaamalla kuvaa, niin saat tiedon uusimmista uutisista heti tuoreeltaan! Liittyminen on täysin turvallista, sillä kukaan ei näe puhelinnumeroasi, ei edes ylläpito.

Näitä uutisia luetaan

- Mainos -

Tuoreimmat uutiset

Ihmisen pelastustehtävä päättyi surullisesti Kotkassa – VU:n tietojen mukaan alaikäinen poika menehtyi

Kotkasta kuuluu todella surullisia uutisia. Poliisi, pelastuslaitos sekä ensihoito saivat ilmoituksen ihmisen pelastustehtävästä valtatie 7:lle Kotkan Karhulaan myöhään keskiviikkona...
- Mainos -

YhteistyössäIntiimisheivaustuotteet netistä