Lounais-Suomessa poliisin haltuun useita satoja aseita ja merkittävä määrä räjähteitä ase- ja räjähdekeräyksessä

LOUNAIS-SUOMI

Lounais-Suomen poliisi vastaanotti kahden viikon aikana ase- ja räjähdekeräyksessä yhteensä yli 600 ilmoitusta luovutettavista aseista ja räjähteistä, tiedottaa Lounais-Suomen poliisilaitos. Keräyksen tuloksella on suuri merkitys aseturvallisuuden parantamisessa.

Keräys järjestettiin huhti-toukokuun vaihteessa. Asiakkaat ilmoittivat erilliseen numeroon aseen tai räjähteen luovuttamisesta ja ilmoittautumisen jälkeen poliisi on yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa kerännyt luovutettavat aseet ja räjähteet talteen. 

Keräys toteutettiin kahdessa osassa, ensin Varsinais-Suomessa ja sitten Satakunnassa. Varsinais-Suomessa luovutettavista aseista ja räjähteistä tuli ilmoittaa poliisille pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Ilmoituksia kertyi yhteensä 338, joista 38 liittyi räjähteisiin.

– Varsinais-Suomessa ilmoitettiin yhteensä 449 luovutettavasta aseesta, mikä on huomattavan suuri määrä. Näistä suurin osa (127 kpl) on haulikoita. Seuraavaksi eniten ilmoitettiin käsiaseita (114 kpl), joista merkittävä osa on ollut luvattomia, kertoo ylikonstaapeli Petri Hyrkäs Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Suurin osa ilmoituksen tehneistä henkilöistä oli ikäihmisiä, noin 80-vuotiaita. Hyrkäksen mukaan keräyksellä on suuri merkitys aseturvallisuuden parantamisessa.

– Tällä kertaa luovutettavia aseita ja räjähteitä ilmoitettiin poliisille noin neljänneksen enemmän kuin vuonna 2012 järjestetyssä keräyksessä. Jokainen tarpeeton tai luvaton ase, joka on poissa kansalaisten kodeista, parantaa turvallisuutta, Hyrkäs toteaa.

Satakunnassa merkittävä määrä räjähteitä.

Satakunnassa poliisi kerää aseita ja räjähteitä asiakkailta tällä viikolla. Poliisi otti viime viikolla alueella vastaan yhteensä 274 ennakkoilmoitusta, joista noin 60 liittyi räjähteisiin.

Suurin osa ilmoitetuista aseista koski kivääreitä (113 kpl) ja haulikoita (120 kpl). Käsiaseista ilmoituksia tehtiin 83 kappaletta.

Räjähteitä Lounais-Suomen poliisin terroripommiryhmä (TEPO) on kerännyt yhdessä Puolustusvoimien kanssa. 

– Etenkin sotilasräjähteiden runsas määrä molemmissa maakunnissa yllätti. Satakunnassa poliisi sai niistä 17 ilmoitusta ja Varsinais-Suomessa räjähteitä kerättiin jopa 50 kappaletta, kertoo ylikonstaapeli Kari Nordlund Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Poliisille voi luovuttaa aseen tai räjähteen milloin tahansa.

Ase- ja räjähdekeräyksen avulla poliisi halusi tehdä kansalaisille mahdollisimman helpoksi hankkiutua laillisesti ja turvallisesti eroon tarpeettomista, luvattomista sekä epäkuntoisista aseista ja räjähteistä. 

On kuitenkin hyvä muistaa, että poliisille voi luovuttaa milloin tahansa tarpeettoman tai luvattoman aseen ilman seuraamuksia. Aseita ja räjähteitä otetaan vastaan siis myös kampanjan ulkopuolella. Räjähteet poliisi noutaa aina ilmoituskohteesta eli niitä ei saa koskaan itse siirtää tai tuoda poliisiasemalle.

Aseen luovutus tapahtuu helpoiten varaamalla ajan poliisin verkkosivuilta. Lounais-Suomessa aikoja on varattavissa viikoittain kuudella poliisiasemalla ja kerran kuukaudessa vielä lisäksi Kemiönsaaressa. 

Ensisijaisesti luvallisen aseen luovuttaa henkilö, jolla on lupa kyseiseen aseeseen. Jos tämä ei ole mahdollista, sovitaan asiasta etukäteen poliisin kanssa. Poliisi arvioi jokaisen tällaisen tapauksen erikseen ja antaa asiakkaalle yksilölliset toimintaohjeet. 

– Luvattoman aseen voi luovuttaa aseen hallussapitäjä tai kuolinpesän aseiden osalta kuolinpesän edustaja suoraan ajanvarauksella ilman erillistä yhteydenottoa, Hyrkäs kertoo.

Lähteenä: Lounais-Suomen poliisilaitos

Viranomaisuutisten WhatsApp-kanavalle liittyminen kannattaa, sillä sieltä löydät kätevästi kaikki uutisemme!


Somet

FACEBOOK
INSTAGRAM
TIKTOK
TWITTER (X)
THREADS
Liity lisäksi WhatsApp-kanavallemme, ja saat kaikki tuoreimmat uutiset näppärästi WhatsApp-sovellukseesi.


puhelimen kuoretViimeisimmät alueen artikkelit

Poliisi tapasi useita rattijuoppoja Porin kenttäjohtoalueella viikonloppuna

SATAKUNTA Lounais-Suomen poliisipartiot tavoittivat kuluneen viikonlopun aikana useita päihtyneitä autoilijoita Porin kenttäjohtoalueella, tiedottaa Lounais-Suomen poliisilaitos....

Skuutilla ajanut 14-vuotias tyttö loukkaantui vakavasti liikenneonnettomuudessa Turussa – paikallisliikenteen bussi törmäsi suojatiellä

TURKU Turun Yli-Maariassa tapahtui myöhään keskiviikkona 26. kesäkuuta vakava liikenneonnettomuus. Onnettomuudesta tiedottaa Lounais-Suomen poliisilaitos. Lounais-Suomen...

Turussa kadonnut keski-ikäinen mies on löytynyt

TURKU Lounais-Suomen poliisilla on ollut torstaina 27. kesäkuuta kadonneen henkilön etsintätehtävä Turussa. Lounais-Suomen poliisi tiedotti...

Tuoreimmat uutiset

Noin 20 vuotta vanha maasturi syttyi palamaan ja tuhoutui korjauskelvottomaksi Siilinjärvellä

SIILINJÄRVI Marjomäentiellä Siilinjärvellä sammutettiin perjantaina 12. heinäkuuta illalla palavaa ajoneuvoa. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen pienestä liikennevälinepalosta...

Sivulliset olivat tärkeässä roolissa veteen pudonneiden henkilöiden pelastamisessa Naantalissa ja Raisiossa

NAANTALI - RAISIO Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on ollut kaksi hälytystehtävää liittyen ihmisen vesipelastamiseen perjantai-iltana 12. heinäkuuta....

Noin 20 vuotta vanha maasturi syttyi palamaan ja tuhoutui korjauskelvottomaksi Siilinjärvellä

SIILINJÄRVI Marjomäentiellä Siilinjärvellä sammutettiin perjantaina 12. heinäkuuta illalla palavaa ajoneuvoa. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen pienestä liikennevälinepalosta...

Sivulliset olivat tärkeässä roolissa veteen pudonneiden henkilöiden pelastamisessa Naantalissa ja Raisiossa

NAANTALI - RAISIO Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella on ollut kaksi hälytystehtävää liittyen ihmisen vesipelastamiseen perjantai-iltana 12. heinäkuuta....