Motoristi väärensi crossinsa ”tieliikennekelpoiseksi” moottoripyöräksi Helsingissä – jäi kiinni moottoripyöräpoliisin tarkkaavaisuuden ansiosta

Julkaistu


HELSINKI

Tapausta tutkitaan Helsingin poliisissa väärennyksenä, ajoneuvorikkomuksena ja kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta. Rikosnimikkeenä on myös veropetos, koska motocrosspyörä oli tieliikennekäytössä ja autoveroa ei oltu maksettu.

Helsingin poliisilaitoksen rikostutkinnassa on tutkittavana tapaus, jossa epäilty otti motocrossmoottoripyörän tieliikennekäyttöön, tiedottaa Helsingin poliisilaitos. Hänen epäillään käyttäneen pyörässä moottoripyörän rekisterikilpeä sekä sarjanumeroa.

Tapaus paljastui, kun moottoripyöräpoliisi pysäytti moottoripyörän tarkastusta varten 14. heinäkuuta. Poliisi oli kiinnittänyt huomiota kulkuneuvon ulkoasuun, joka muistutti kilpailuissa käytettävää motocrosspyörää.

Pysäytetyssä pyörässä oli vuoden 2005 Yamaha DT 125 -mallisen pyörän rekisterikilpi. Lisäksi runkonumero vastasi moottoripyörää, joka oli rekisteröity kyseiseen rekisterikilpeen. Poliisi kuitenkin havaitsi, että runkonumero vaikutti poikkeavalta.

Pyörä näytti uudemmalta kuin vuonna 2005 valmistetulta ja siitä puuttuivat muun muassa rattilukko ja nopeusmittari. Ajovalo toimi erillisellä akulla. Pyörään oli myös asennettu sileäpintaiset renkaat ja tarroja ja sitä oli maalattu. Selvisi, että kyseessä oli Yamaha YZ 125 -motocrosspyörä.

– Esitutkinnassa kävi ilmi, että poliisi oli pysäyttänyt kyseisen kuljettajan ja motocrosspyörän liikenteessä aiemminkin, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Korkalainen Helsingin poliisilaitokselta.

Rikoksesta epäilty kuljettaja kertoi hankkineensa kyseisen pyörän ajellakseen sillä tieliikenteessä. Hän oli tietoinen, että kyseistä kulkuneuvoa ei ole tarkoitettu tieliikennekäyttöön. Epäilty oli laittanut pyörään tieliikennekelpoisen moottoripyörän rekisterikilven ja tehnyt pyörään uuden runkonumeron.

Tapausta tutkitaan väärennyksenä, ajoneuvorikkomuksena ja kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta. Rikosnimikkeenä on myös veropetos, koska motocrosspyörä oli tieliikennekäytössä ja autoveroa ei oltu maksettu.

Poliisi kehottaa huoltajia olemaan tarkkana nuoren moottoripyöräostoksissa.

Esitutkinnassa selvisi, että laittomasta moottoripyörien muokkaamisesta käydään paljon keskustelua internetin alustoilla. Keskustelupalstoilla esimerkiksi suunnitellaan samanlaista moottoripyörien ”virittämisiä” kuin tutkinnassa olevassa jutussa. Laittomasti muokattuja pyöriä myös kaupataan myyntipalstoilla.

Poliisi kehottaa kevytmoottoripyörää hankkivien nuorten vanhempia olemaan tarkkana, millaista pyörää lapsi on ostamassa.

– Ilmiö on poliisin ja liikenneturvallisuuden näkökulmasta erittäin huolestuttava. Nyt esitutkinnassa olevassa tapauksessa moottoripyörä on noin kolme kertaa tehokkaampi kuin vastaava tieliikennekelpoinen moottoripyörä. Pyörän tehot vaatisivat A-luokan ajo-oikeuden, sanoo tutkinnanjohtaja Korkalainen.

Motocross-pyörän kuljettaja on määrätty väliaikaiseen ajokieltoon. Moottoripyörä on poliisilla takavarikossa, koska kulkupeli voidaan määrätä menetetyksi valtiolle. Tapaus siirtyy aikanaan syyteharkintaan.Lähetä juttuvinkki Viranomaisuutisille. Lue tästä lisää.

Somet

FACEBOOK
INSTAGRAM
TIKTOK
TWITTER (X)
THREADS
Liity lisäksi WhatsApp-kanavallemme, ja saat kaikki tuoreimmat uutiset näppärästi WhatsApp-sovellukseesi.


puhelimen kuoret
Viimeisimmät alueen artikkelit

Poliisi esti Elokapinan mielenosoittajaa menemästä ajoradalle Helsingissä ja tämä kaatui

HELSINKI Helsingin poliisilaitos tiedottaa selvittävänsä tiistaina 11. kesäkuuta Kaisaniemen ja Unioninkadun risteyksessä järjestettyyn mielenosoitukseen liittyvän...

Poliisi lätkäisi sähkömopokuskille yli tonnin sakon Helsingissä

HELSINKI Helsingin poliisin partio tapasi Helsingin liikenteessä piittaamattoman sähkömopoilijan. Asiasta kertoo Helsingin poliisilaitoksen liikennevalvontatoiminnon johtaja,...

Äidin epäillään surmanneen kahdeksankuisen vauvansa Helsingin Vuosaaressa

HELSINKI Helsingin poliisi kertoo tutkivansa Helsingin Vuosaaressa tapahtunutta epäiltyä henkirikosta, josta epäillään 40-vuotiasta naista. Uhri...


Tuoreimmat uutiset

Iäkäs mies hukkui Kuopion Airakselassa

KUOPIO Pohjois-Savosta kuuluu surullisia uutisia lauantai-iltana 15. kesäkuuta. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen ihmisen pelastamisesta vedestä Kuopiossa...

Orimattilassa sattui kaksi ulosajoa – toisessa auto osui ojarumpuun ja pyörähti katon kautta ympäri

ORIMATTILA Orimattilassa sattui lauantaina 15. kesäkuuta iltapäivällä kaksi ulosajoa, tiedottaa Päijät-Hämeen pelastuslaitos. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen...

Iäkäs mies hukkui Kuopion Airakselassa

KUOPIO Pohjois-Savosta kuuluu surullisia uutisia lauantai-iltana 15. kesäkuuta. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen ihmisen pelastamisesta vedestä Kuopiossa...

Orimattilassa sattui kaksi ulosajoa – toisessa auto osui ojarumpuun ja pyörähti katon kautta ympäri

ORIMATTILA Orimattilassa sattui lauantaina 15. kesäkuuta iltapäivällä kaksi ulosajoa, tiedottaa Päijät-Hämeen pelastuslaitos. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen...