Poliisi iski turistikuljetuksiin Lapissa – tulokset huolestuttavia

Julkaistu


LAPPI

Lapin poliisilaitoksen liikenneyksikkö on joulukuun aikana kohdentanut valvontaa linja-autojen tilausajokuljetuksiin ja valvonnan tulokset ovat huolestuttavia, kertoo Lapin poliisilaitos.

Poliisin mukaan Lapin turistisesonki on lähtenyt jälleen voimalla käyntiin ja Lapin poliisilaitoksen liikenneyksikkö on joulukuun aikana valvonut linja-autojen tilausajoliikennettä Lapin turistikohteissa. Tarkastuksen kohteena ovat olleet niin kotimaiset, kuin ulkomaisetkin linja-autot kuljettajineen. Tällä hetkellä kuljetustehtävissä on lukuisa määrä linja-autoyrityksiä aina eteläisintä Suomea ja ulkomaita myöten.

Linja-autoja tarkastettiin yhteensä 78 kappaletta, joista kotimaisia 61 kappaletta ja ulkomaisia 17 kappaletta. Valvonnassa poliisi kiinnitti huomiota erityisesti ajo- ja lepoaikoihin sekä ajopiirturin käytön noudattamiseen, kuljettajien ajo-oikeuksiin ammattipätevyyksineen sekä vaadittuihin liikennelupiin mahdollisine matkustajaluetteloineen, kertoo liikenneryhmänjohtaja ylikonstaapeli Jarkko Rytilahti Lapin poliisilaitokselta.

Kotimaisista kuljetuksista seuraamuksen sai noin 70 prosenttia kuljetuksista. Ulkomaisista kuljetusten osuus oli noin 30 prosenttia. Valtaosa puutteista liittyi ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen sekä ajopiirturin käyttöön. Pahimmat puutteet esiintyivät kotimaisissa kuljetuksissa ulkomaisten kuljetusten osuuden jäädessä pieniin rikkeisiin.

Ajopiirturin käytössä, sekä ajo- ja lepoaikojen noudattamisessa poliisi havaitsi ajamista toisen kuljettajakortille, ilman kuljettajakorttia ajoa, väärien merkintöjen tekoa kuljettajakortille, eli oltiin ajettu ilman kuljettajakorttia, mutta kuljettajakortille merkittiin ajot levoksi. Lisäksi ajopiirturilevyjä jätettiin esittämättä, jotta rikkeet eivät näkyisi, sekä taukoja, vuorokausilepoja ja viikkolepoja oli jätetty pitämättä.

Lyhimmillään vuorokaudessa poliisi totesi viiden tunnin lepojaksoja, vaikka minimivaatimus on lyhennettynäkin yhdeksän tuntia.

– Viikkolepo tulisi pitää viimeistään kuuden vuorokauden jälkeen, mutta ajossa oli oltu yli kymmentäkin vuorokautta kerrallaan ainoastaan vuorokausilepojen voimalla. Poliisi joutui keskeyttämään ajoja ja määräämään kuljettajia levolle sakkoseuraamuksen lisäksi. Räikeimmät rikkomukset ammattiliikenteessä eivät synny vahingossa vaan ne ovat tarkoituksella tehtyjä, ylikonstaapeli Rytilahti muistuttaa.

Kuljettajien ajo-oikeuksissa, ammattipätevyyksissä ja liikennelupiin liittyvissä asioissa ei poliisi havainnut puutteita. Yksittäisiin autoihin toimitettiin voimassa oleva liikennelupa sen jälkeen, kun ilmeni, että se on niistä puuttunut. Sammuttimissa esiintyi ainoastaan yksittäisiä pieniä puutteita.

Puutteita enemmän kuin tavaraliikenteen puolella.

Poliisin suorittama valvonta osoitti, että linja-autojen osalta puutteita esiintyi enemmän kuin tavaraliikenteen puolella. Tavaraliikenteessä seuraamusten osuus on ollut noin 40 prosentissa kuljetuksia viimeisen puolen vuoden aikana Lapin alueella.

– Poliisi tulee kohdentamaan linja-autoliikenteeseen valvontaa koko turistikauden yli. Tulosten perusteella tarvetta tehostetulle valvonnalle valitettavasti on, toteaa liikenneyksikön johtaja komisario Mika Grönroos Lapin poliisilaitokselta.

Grönroos toivookin, että linja-autoyritykset tarkastaisivat asenteitaan ajo- ja lepoaikoihin, sekä ajopiirturin käyttöä koskevien säännösten noudattamiseen. Ajoja on paljon ja aikataulut ovat tiukkoja, mutta tämä haaste on yrityksissä ratkaistava. Kyse on myös matkustajien turvallisuudesta.

Poliisin tavoitteena on, että talven aikana valvonnassa päästäisiin tilanteeseen, jossa rikkeiden määrä vähenee selvästi.

Lähetä juttuvinkki Viranomaisuutisille. Lue tästä lisää.

Somet

FACEBOOK
INSTAGRAM
TIKTOK
TWITTER (X)
THREADS
Liity lisäksi WhatsApp-kanavallemme, ja saat kaikki tuoreimmat uutiset näppärästi WhatsApp-sovellukseesi.


puhelimen kuoret
Viimeisimmät alueen artikkelit

Rovaniemellä paloi maastoa – pelastuslaitos muistuttaa maastopalovaroituksesta

ROVANIEMI Ketavaarantien tuntumassa Rovaniemellä sammutettiin torstaina 23. toukokuuta illantaitteessa syttynyttä maastopaloa. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen keskisuuresta...

Raumon koulu Torniossa evakuoitiin tulipalon vuoksi

TORNIO Raumontiellä Torniossa, tarkemmin Raumon koululla sammutettiin torstaina 23. toukokuuta iltapäivällä syttynyttä rakennuspaloa. Hätäkeskus vastaanotti...

Kilpisjärvellä sammutetaan rakennuspaloa

ENONTEKIÖ Harjuntiellä Enontekiön Kilpisjärvellä sammutetaan torstaina 23. toukokuuta iltapäivällä syttynyttä rakennuspaloa. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen keskisuuresta...


Tuoreimmat uutiset

Hämeenlinnassa sattui henkilövahinko raideliikenteessä

HÄMEENLINNA Hämeenlinnassa on sattunut vakava onnettomuus raideliikenteessä. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen pienestä raideliikenneonnettomuudesta kello 00.12. VR:n...

Luhtitaloasunto palaa Oulussa – palo oli vaarassa levitä ullakon kautta muihin asuntoihin

OULU Iituntiellä Oulussa sammutetaan torstai-iltana 23. toukokuuta illalla syttynyttä rakennuspaloa. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen keskisuuresta rakennuspalosta...

Hämeenlinnassa sattui henkilövahinko raideliikenteessä

HÄMEENLINNA Hämeenlinnassa on sattunut vakava onnettomuus raideliikenteessä. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen pienestä raideliikenneonnettomuudesta kello 00.12. VR:n...

Luhtitaloasunto palaa Oulussa – palo oli vaarassa levitä ullakon kautta muihin asuntoihin

OULU Iituntiellä Oulussa sammutetaan torstai-iltana 23. toukokuuta illalla syttynyttä rakennuspaloa. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen keskisuuresta rakennuspalosta...