maanantai, 20, maaliskuu, 2023
spot_img

Poliisi onnistui estämään uuden kansainvälisen rikollisryhmän rantautumisen Suomeen

UUSIMAA

Rikollisryhmän epäillään järjestelleen ulkomailta Suomeen kokaiinia ja amfetamiinia. Levitettyjen huumausaineiden arvo oli ainakin 450 000 euroa. Poliisi takavarikoi ryhmältä kannabiskasvattamoita, amfetamiinia ja kokaiinia sekä useita ampuma-aseita. Pääepäillyt otettiin kiinni seksuaalirikoksista Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten operaatiossa. Paljastavan operaation jälkeen alkoi varsinainen esitutkintaosuus, jossa selvitettiin merkittävä rikoskokonaisuus.

Helsingin poliisi ja Länsi-Uudenmaan poliisi tutkivat yhdessä rikoskokonaisuutta, josta epäillään uuden kansainvälisen järjestäytyneen rikollisryhmän jäseniä, tiedottaa Helsingin poliisilaitos. Esitutkinnassa selvitettiin huumausaine-, ampuma-ase- ja väkivaltarikoksia. Poliisi onnistui esitutkinnassa pysäyttämään varhaisessa vaiheessa rikollisryhmän juurtumisen Suomeen.

Ryhmän johtohahmo on ulkomaalainen mies, joka ei asu vakituisesti Suomessa. Johtohahmo värväsi ryhmän jäsenet Suomessa, hankki heille ampuma-aseet ja raportoi ryhmän toiminnasta ulkomaille. 

– Esitutkinnan perusteella kyseinen epäilty tuli Suomeen tavoitteenaan perustaa alaosasto kansainväliselle järjestäytyneelle rikollisryhmälle. Ryhmällä on nimi, eriytyneet roolit ja käskyvaltasuhteet. Poliisi sai viitteitä myös siitä, että ryhmällä oli tarkoituksena hankkia yhtenäisiä ulkoisia tunnuksia, kuten sormuksia. Kyseessä ei kuitenkaan ole niin kutsuttu liivi- tai moottoripyöräjengi, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Uusikivi Helsingin poliisista.

Esitutkinnassa selvisi, että ryhmän sisäisessä kurinpidossa käytettiin väkivaltaa ja sen pelkoa. Poliisi sai ryhmän hankkimasta valvontajärjestelmästä videon, jossa johtohahmo pahoinpitelee rikollisryhmän jäsentä pitkäkestoisesti kurinpitotarkoituksessa.

Johtohahmo lähetti myös viestejä, joissa hän kehotti laittamaan nettiin hakusanoiksi oman nimensä ja ”Södertäljen mafia”. Hän halusi, että vastaanottaja näkee uutiset ja keskustelut, joista käy ilmi hänen kytköksensä järjestäytyneeseen rikollisuuteen Ruotsissa.

– Ryhmän suorittavan tason jäsenet eivät aina tunteneet kuin ryhmän johtohahmon, ja he hoitivat vain rajattua roolia ryhmän rikollisessa toiminnassa. Esimerkiksi käteisen rahan säilyttämisestä vastuussa ollut henkilö ei ollut välttämättä suoraan tekemisissä huumausaineiden kanssa, sanoo tutkinnanjohtaja Uusikivi.

Huumausaineita levitettiin Suomessa lähes puolen miljoonan euron arvosta.

Poliisi teki omaa tiedonhankintaa ja pääsi näin rikollisryhmän jäljille. Pääepäillyt otettiin kiinni seksuaalirikoksista Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten operaatiossa. Paljastavan operaation jälkeen alkoi varsinainen esitutkintaosuus, jossa selvitettiin merkittävä rikoskokonaisuus. Tutkinnassa hyödynnettiin muun muassa laite-etsintämateriaalia, tehtiin etsintöjä ja suoritettiin kuulusteluja.

Rikollisryhmän epäillään järjestelleen ulkomailta Suomeen kokaiinia ja amfetamiinia. Levitettyjen huumausaineiden arvo oli ainakin 450 000 euroa. Poliisi takavarikoi ryhmältä kannabiskasvattamoita, amfetamiinia ja kokaiinia sekä useita ampuma-aseita.

Kokoonpano käytti huumausaineiden varastoimiseen ja levittämiseen lyhytaikaisia vuokra-asuntoja, jotka sijaitsivat Helsingin kantakaupungissa. Poliisi takavarikoi yhdestä vuokrahuoneistosta videovalvontajärjestelmän.

– Videovalvontajärjestelmän avulla organisaation johtohahmot Suomessa sekä ulkomailla valvoivat kulkua ja toimintaa huumevarastoina käytetyissä asunnoissa, sanoo tutkinnanjohtaja Uusikivi.

Poliisi otti paljastavassa operaatiossa ja esitutkinnan aikana kiinni yhteensä 13 henkilöä, joista osa on edelleen vangittuina. Tapaus siirtyi syyteharkintaan 24. tammikuuta 2023.

Ota Facebook-tilimme haltuun tästä ja Twittertili tästä niin pysyt kärryillä, mitä Suomessa tapahtuu. Uudenmaan alueryhmäämme (Facebook) voit liittyä tästä.


Toimitus suosittelee


Nämä kiinnostavat ihmisiä

Lähes neljä promillea puhaltanut kuljettaja suistui tieltä Pyhtäällä – Haminassa autoilija puhalsi lähes kolme promillea

HAMINA - PYHTÄÄ Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen liikennesektorin poliisipartiot saivat eteläisessä Kymenlaaksossa viikonlopun 17.–19. maaliskuuta aikana kiinni kaksi päihtynyttä kuljettajaa, selviää Kaakkois-Suomen...

Somet haltuun

83,000FanitTykkää
1,421SeuraajatSeuraa
642SeuraajatSeuraa

Kolarin aiheuttanut pakeni kolaripaikalta Lahdessa: auto päätyi lyhyen takaa-ajon jälkeen katolleen pellolle

LAHTI Autoa kuljettanutta 1990-luvulla syntynyttä naista epäillään rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Poliisi pelastuslaitos sekä...

Video: Persujen vaalimainosten sotkija kiinni itse teosta Kokkolassa – yritti spreijata yllättäjän

KOKKOLA Ilkivallantekijä myöntää videolla tekevänsä ilkivaltaa ja väittää, että hänen maalaamansa maali lähtee kyllä pois maalilla. Pohjanmaan poliisilaitos ei ole...


Käytämme kuvina joko viranomaisten julkaisemia kuvia tai itse otettuja.