HELSINKI
Helsingin poliisi kertoo valvovansa yleistä järjestystä ja turvallisuutta Helsingin keskustassa vuoden vaihtuessa.
Helsingin pelastuslaitos on rajoittanut ilotulitteiden käyttöä Helsingin kaupungin alueella, kielto perustuu pelastusjohtajan päätökseen. Yleisesti ilotulitus on sallittua uudenvuoden aattoillasta kello kuudesta yökahteen.
Poliisi muistuttaa ilotulitteiden vastuullisesta käytöstä ja vetoaa erityisesti vanhempiin. Ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäisten haltuun. Vastuu raketeista on aina aikuisella. Alaikäisten hallusta löydetyt ilotulitteet ja räjähteet takavarikoidaan aina. Myös suojalaisien käyttö ilotulitteita ammuttaessa on nykyään pakollista.
Lisäksi poliisi muistuttaa, että alkoholia saa pitää hallussaan ja käyttää vain 18 vuotta täyttänyt henkilö. Vanhemmilla on vastuu lasten ja nuorten turvallisesta juhlimisesta.
Ilotulitteiden käyttö on kielletty seuraavilla alueilla:
- Ydinkeskustan alue, joka sisältää seuraavat katualueet: Yliopistonkatu – Mikonkatu – Rautatientori – Asema-aukio – Elielinaukio – Töölönlahdenkatu – Töölönlahden puisto – Makasiinipuisto – Kansalaistori – Mannerheiminaukio – Paasikivenaukio – Salomonkatu – Narinkkatori – Simonkatu – Mannerheimintie – Erottaja – Eteläesplanadi – Kauppatori – Mariankatu – Aleksanterinkatu – Senaatintori
- Oulunkylän ostoskeskus
- Ylä-Malmin tori
- Pihlajamäen ostoskeskus
- Ala-Malmin tori
- Töölöntori
- Vanha kirkkopuisto (nk. Ruttopuisto)
- Maatullinaukio
- Kontulan ostoskeskus
- Itäkeskuksen kauppakeskus ja Tallinnan aukio
- Helsingin Kauppahallin tausta-alue pysäköintialueineen
- Sinebrychoffin puistoalue
- Kaisaniemen ja Kaivopuiston puistoalueet
- Kannelmäen Sitratorin, Nuorisotalon ja Kannelmäen asema-alueet
- Malminkartanon aukio ja Malminkartanon asema-alueet
- Vaasan aukion alue
- Hakaniemen tori ja Ympyrätalon alue
Ilotulitteiden käytön kieltämisellä määritellyillä alueilla pyritään parantamaan alueelle kokoontuvien ihmisten kokonaisturvallisuutta sekä vähentämään ihmisille, rakennuksille ja muulle omaisuudelle aiheutuvia vahinkoja. Tavoitteena on myös vähentää ilotulitteista aiheutuvien muiden haittojen, kuten melun, savun sekä jätteiden määrää, ja siten parantaa yleistä viihtyvyyttä ja siisteyttä.