Poliisilla oli Lounais-Suomessa lähes 2 000 itsemurhayritykseen tai sen uhkaan liittyvää tehtävää viime vuonna

Julkaistu

LOUNAIS-SUOMI

Lounais-Suomen poliisin hälytystehtävät vähenevät, mutta poliisin kenttätyössä esiintyy entistä enemmän pahaa oloa, kertoo Lounais-Suomen poliisilaitos. Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueeseen kuuluu Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakunnat.

Lounais-Suomen poliisi lähtee keskimäärin 20 minuutin välein tehtävälle, joka liittyy ihmisten pahaan oloon, elämänhallinnan haasteisiin, mielenterveyteen tai itsetuhoisuuteen. Kenttätyön arjessa nämä tehtävät korostuvat aiempaa enemmän.

Vuonna 2023 Lounais-Suomen poliisilaitoksella poliisipartio hälytettiin kaikkiaan 26 000 kertaa yksilön suojaan kohdistuvalle tehtävälle. 

Käytännössä kyse on erilaisiin mielenterveyteen, päihteisiin, häiriökäyttäytymiseen ja ilkivaltaan, kadonneisiin tai karanneisiin, itsemurhan yritykseen tai sen uhkaan liittyvistä tehtävistä, kotihälytyksistä tai kuolleista henkilöistä. 

Näiden tehtävien osuus on yli puolet poliisin kaikista hälytystehtävistä.

− Vaikka yksilön suojaan kohdistuvien tehtävien määrä tuntuu suurelta, on se kuitenkin laskenut viimeisten kymmenen vuoden aikana yli 20 prosenttia, sanoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Risto Lammi.

Laskeva trendi mukailee jo pitkään jatkunutta yleistä kehitystä, jossa poliisille osoitetut hälytystehtävät ovat vuosi vuodelta vähentyneet.

Kuitenkin samaan aikaan itsetuhoisuuteen ja pahaan oloon liittyvät tehtävät ovat lisääntyneet. Viimeisten 10 vuoden aikana niissä on ollut kasvua jopa 138 prosenttia.

”Pienellä osalla entistä vakavampia ongelmia”.

Vuonna 2023 Lounais-Suomen poliisilla oli yhteensä lähes 2 000 itsemurhayritykseen tai sen uhkaan liittyvää tehtävää. Määrä on enemmän kuin kertaakaan viimeisten kymmenen vuoden aikana. 

− Hälytystehtävien perusteella näyttäisi, että yleisesti ottaen yhteiskunnassa menee paremmin, mutta samanaikaisesti osalla ihmisistä on entistä vakavampia ongelmia elämänhallinnan osalta, Lammi summaa.

Ilmiö näyttäytyy hallitsevasti poliisin kenttätyön arjessa. Luonteen ja haastavuuden vuoksi tehtävät ovat usein pitkäkestoisia. Eikä ole tavatonta, että sama henkilö voi tarvita viranomaisten apua jopa monta kertaa yhden vuorokauden aikana.

− Päivittäin suoritamme erilaisia tarkistustehtäviä ihmisten koteihin esimerkiksi läheisten pyynnöstä. Päivittäin kohtaamme työssämme itsetuhoisia, kuolleita ja heidän omaisiaan, jotka ohjataan avun piiriin. Päivittäin annamme mielenterveysasioissa virka-apua viranomaisille, jotka eivät yksin pysty hoitamaan tehtäväpiiriinsä kuuluvaa tehtävää, kuvailee Lounais-Suomen poliisissa yleisjohtajan työskentelevä komisario Kirsi Koskinen.

Väkivaltarikokset nousussa.

Väkivaltarikosten synkkä nousu niin valtakunnallisesti, kuin alueellisestikin on jatkunut edelleen. Lounais-Suomessa poliisille ilmoitettiin väkivaltarikoksia lähes 13 prosenttia ja ryöstöjä yli 34 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

− Jatkamme edelleen yleisten paikkojen tehostettua valvontaa Lounais-Suomessa, selvitämme tehokkaasti rikoksia ja tarkennamme ennalta estävän työn painotuksia, jotta saamme jarrutettua kasvuvauhtia tai jopa pysäytettyä sen, Lammi kertoo.

Erityisesti seksuaalirikosten kohdalla näkyy hätkähdyttävä muutos: nousua edellisvuodesta on 95 prosenttia. Poikkeuksellinen hyppäys johtuu muun muassa vuoden 2023 alussa voimaan tulleen uudistuneen seksuaalirikoslain vaikutuksista.

− Kun tiettyjen nimikkeiden rangaistavuutta ankaroitettiin, toi se määrällisesti enemmän uusia rikoksia seksuaalirikosten alle. Samalla olemme resursoinnissamme panostaneet seksuaalirikosten tutkintaan, minkä ansiosta tilastoissa näkyy myös entistä tehokkaampi paljastava poliisitoiminta, Lammi taustoittaa.

Talousrikoksia lähes 41 prosenttia enemmän.

Kolmantena keskeisenä vuoden 2023 tilastollisena ilmiönä näyttäytyy poikkeuksellisen voimakas talousrikosten määrän kasvu. Lounais-Suomen poliisille ilmoitettiin lähes 41 prosenttia enemmän talousrikoksia kuin vuotta aiemmin.

Kasvun taustalla vaikuttavat koronasta johtuvat talousvaikeudet ja niitä seuranneet konkurssit, jotka talousrikostutkinnassa näyttäytyvät viiveellä tyypillisimmillään konkurssirikoksina.
Myös erilaisten petosrikosten, kuten yritystoimintaan liittyvien sijoitus- ja rahoituspetosten määrä on kasvanut.

Lounais-Suomen poliisin tekemiä keskeisiä nostoja Lounais-Suomen poliisilaitoksen vuoden 2023 toimintaluvuista:

  • Rikoslakirikosten tutkinta-aika lyheni edellisvuodesta 18 prosentilla (koko maassa tutkinta-aika piteni 42 prosentilla).
  • Rikoslakirikosten (pois lukien liikennerikokset) selvitysaste oli 59 prosenttia (koko maassa selvitysaste oli 56 prosenttia).
  • Ryöstöjä ilmoitettiin 34 prosenttia enemmän (koko maassa nousua 17 prosenttia).
  • Luvatta tunkeutuen varkauksia kirjattiin lähes 19 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022 (koko maassa laskua 8 prosenttia).
  • Väkivaltarikosten määrä nousi noin 13 prosentilla (koko maassa nousua 7 prosenttia).
  • Seksuaalirikoksia ilmoitettiin 95 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna (koko maassa kasvua 30 prosenttia).
  • Talousrikoksia tilastoitiin lähes 41 prosenttia enemmän (koko maassa nousua 13 prosenttia).
Lähetä juttuvinkki Viranomaisuutisille. Lue tästä lisää.

SOMET

FACEBOOK
INSTAGRAM
TIKTOK
TWITTER (X)
THREADS
Liity lisäksi WhatsApp-kanavallemme, ja saat kaikki tuoreimmat uutiset näppärästi WhatsApp-sovellukseesi.

Viimeisimmät alueen artikkelit

Tulipalo tuhosi päiväkodin Salossa

SALO Salossa Tupurin alueella, Tammenrinteellä sammutettiin rakennuspaloa kahteen otteeseen keskiviikon 17. huhtikuuta aikana. Tupuri-Anjalan päiväkodissa...

Huittisten asuntomurto: Anastettu omaisuus on pääosin saatu poliisin haltuun – tapausta tutkitaan törkeänä varkautena

HUITTINEN - SASTAMALA Viranomaisuutiset uutisoi perjantaina 12. huhtikuuta huomiota herättäneestä poliisitehtävästä Sastamalassa. Kyse oli aiemmin...

Turun maanantaisessa onnettomuudessa menehtyi iäkäs nainen – poliisi teki surullisen havainnon

TURKU Turussa sattui maanantaina 15. huhtikuuta iltapäivällä vakava liikenneonnettomuus. Lounais-Suomen poliisilaitokselta kerrottiin iltapäivällä, että kyseessä...

Tuoreimmat artikkelit

Tulipalo aiheutti tuhoa Sastamalassa torstaiyönä

SASTAMALA Sastamalassa syttyi torstain vastaisena yönä 18. huhtikuuta rakennuspalo. Pirkanmaan pelastuslaitos sai ilmoituksen keskisuuresta rakennuspalosta...

Kerrostalon autotalli tuhoutui tulipalossa Helsingin Kannelmäessä

HELSINKI Helsingin Kannelmäessä sammutettiin myöhään keskiviikkona 17. huhtikuuta iltayöstä rakennuspaloa. Helsingin pelastuslaitos sai hälytyksen keskisuuresta...

Yksi henkilö kuoli ja toinen loukkaantui tulipalossa Joensuussa

JOENSUU Joensuun Kiihtelysvaarassa sammutettiin rakennuspaloa keskiviikkona 17. huhtikuuta iltayöllä. Pohjois-Karjalan pelastuslaitos sai ilmoituksen keskisuuresta rakennuspalosta...

Tulipalo tuhosi Karhulan uimahallin saunan Kotkassa

KOTKA Kotkassa sammutettiin rakennuspaloa keskiviikkona 17. huhtikuuta illalla. Kymenlaakson pelastuslaitos sai ilmoituksen keskisuuresta rakennuspalosta Karhulan...

YhteistyössäIntiimisheivaustuotteet netistä