KotiPoliisiuutisetUseat vapaa-ajan asunnot joutuivat varkaiden kohteeksi Iitissä marras-joulukuun taitteessa

Useat vapaa-ajan asunnot joutuivat varkaiden kohteeksi Iitissä marras-joulukuun taitteessa

IITTI

Marras-joulukuun vaihteessa on tullut ilmi useita Iitissä tapahtuneita murtoja vapaa-ajan asuntoihin. Mökeiltä on anastettu irtainta omaisuutta kuten televisioita ja huonekaluja.

Rikosylikonstaapeli Minna Dietrich Kouvolan pääpoliisiasemalta kehottaa viimeistään nyt huomioimaan varotoimet:

– Varkauksia voi ehkäistä kunnollisella lukituksella, valaistuksella ja hankkimalla valvontalaitteita. Varkaita kiinnostava omaisuus kannattaa viedä pois mökiltä talven ajaksi. Tällaisia ovat esimerkiksi televisiot ja akkukäyttöiset työkalut. 

Kaikesta arvo-omaisuudesta kannattaa ottaa valokuvat sekä talteen tiedot merkistä, mallista ja sarjanumerosta. Ne helpottavat rikosilmoituksen tekoa sekä oikean omistajan löytymistä silloin kun poliisi saa haltuunsa anastetuksi epäiltyä omaisuutta. 

Viime talvena Pohjois-Kymenlaakson alueella oli poikkeuksellisen paljon vapaa-ajan asuntoihin kohdistuneita murtoja. 

Alla Poliisihallituksen ohjeita mökkimurroilta suojautumiseksi.

Keinoja estää mökkimurtoja: suojaa, havainnoi, ilmoita poliisille.
 • Sopikaa, että alueen asukkaat valvovat alueen turvallisuutta eli havainnoivat epäilyttävien henkilöiden liikkeitä ja toimintaa sekä ilmoittavat niistä tarvittaessa poliisille. Kun rikollinen huomaa, että hänet on havaittu, hän ei yleensä jää alueelle vaan vaihtaa maisemaa.
 • Älä jätä arvo-omaisuutta saataville. Vie kaikki arvokas ja kiinnostava mökistä pois. Älä jätä aseita, alkoholia, elektroniikkaa, työkoneita eli ei mitään, jota on helppo myydä edelleen pimeillä markkinoilla tai verkossa.
 • Jos arvokkaampaa omaisuutta on pakko jättää mökille, kuvaa omaisuus ja ota mahdolliset tunnisteet ylös. Voit myös merkitä omaisuutesi. Hankittavissa on merkitsemiseen sopivia välineitä, joiden avulla yksilöllisen tunnistusmerkinnän voi hoitaa pienellä vaivalla.
 • Jätä verhot avoimiksi. Näin varas näkee, ettei vapaa-ajanasunnossa ole mitään anastettavaa.
 • Hanki valvonta- ja hälytysvälineistöä. Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet toimivat selkeänä pelotteena.
 • Älä auraa talvella mökkiteitä turhaan, jos et ole siellä.
 • Poista postilaatikko kesän jäljiltä tienvarresta.

Lähteenä: Poliisi

NÄITÄ LUETAAN
Lisää


  VIRANOMAISUUTISET SOMESSA

  38,988FanitTykkää
  29SeuraajatSeuraa
  Tuoreimmat uutiset

  VIIKON LUETUIMMAT

  Käytämme kuvina joko viranomaisten julkaisemia kuvia tai itse otettuja.