SOSIAALINEN MEDIA
Viranomaisuutiset uutisoi tämän viikon tiistaina WhatsApp-ryhmästä, joka on nimeltään ”Suomen suurin WhatsApp -ryhmä”. Ryhmässä on jäseninä useita satoja lapsia ja keskusteluissa leviää kuvia ja videoita, joiden sisältö on lapsille täysin sopimatonta materiaalia. Viranomaisuutisten tiedon mukaan ryhmässä on lapsia ympäri Suomen.
– Pyydämme lasten vanhempia keskustelemaan asiasta kotona ja tarkistamaan yhdessä lapsen kanssa hänen käytössään olevien WhatsApp-ryhmien sisältö ja poistamaan tuntemattomat ryhmät lapsen puhelimesta, kehotti Itä-Uudenmaan poliisin komisario Kaisa Holappa tuolloin.
Holappa ohjeisti, että jos ryhmien keskusteluissa ilmenee rikoksen tunnusmerkistön täyttävää materiaalia, suositellaan asiasta tekemään rikosilmoitus poliisille ja säilyttämään ryhmän ja sen sisällön mahdollista rikostutkintaa varten.
Nyt myös Keskusrikospoliisi on varoittelee asiasta. KRP:n mukaan ryhmiä on useampia useammalla paikkakunnalla, joissa on jaettu lapsille sopimatonta sisältöä. Viestien joukossa on ollut pornografista ja väkivaltaista materiaalia sekä lapsiin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttömateriaalia.
Viestiryhmien selkeänä tarkoituksena on ollut kasvattaa ryhmistä mahdollisimman suuria. Ryhmissä voi olla jopa satoja käyttäjiä, jotka eivät tunne toisiaan. Viestiryhmien kasvuun on vaikuttanut Whatsapp-viestisovelluksen perusasetus, jonka avulla itselle tuntemattomien henkilöiden lisääminen viestiryhmään on mahdollista. Sisällön valvonnan puutteiden vuoksi ryhmissä on alkanut kiertää lapsille haitallista materiaalia.
– Kehotamme vanhempia tarkistamaan lasten ja nuorten puhelinten Whatsapp-viestisovelluksen asetuksista, että tuntemattomat henkilöt eivät voi lisätä heidän lapsiaan viestiryhmiin, joiden sisältö voi olla haitallista, toteaa rikosylikonstaapeli, Aleksi Karjalainen Keskusrikospoliisista.
Asetuksia voi säätää lasten kannalta turvallisemmiksi Whatsapp-viestisovelluksen asetuksista. Tietosuoja-otsikon takaa löytyy otsikko nimeltä Ryhmät, josta voi valita, kuka pystyy lisäämään kyseisen käyttäjän viestiryhmään.
– Turvallisin tapa on säätää asetukset niin, että vain omat yhteystiedot voivat lisätä käyttäjän johonkin ryhmään, toteaa Karjalainen.
Aleksi Karjalainen työskentelee ennalta estävän toiminnan ryhmässä, jonka tehtävänä on torjua tietoverkoissa tapahtuvia lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia.