Cannonballiin kytkeytyvän ison rikoskokonaisuuden tutkinta on valmistumassa poliisissa

Julkaistu

POHJOIS-KARJALA

Nyt esitutkinnassa oleva laittoman yhdistystoiminnan jatkaminen on tiettävästi ensimmäinen tapaus Suomessa, jossa epäillään tuomioistuimen lakkauttaman kerhon jatkaneen toimintaansa lakkautuspäätöksen jälkeen.

Keskusrikospoliisi, Itä-Suomen poliisilaitos ja Sisä-Suomen poliisilaitos ovat tutkineet rikoskokonaisuutta, jossa epäiltynä on useita lakkautetuksi määrätyn Cannonball-rikollisryhmän jäseniä. Esitutkintakokonaisuus valmistuu loppuvuoden aikana ja etenee syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjävirastoon.

Esitutkinta käynnistyi vuoden 2023 alkupuolella, kun poliisi alkoi tutkia törkeää kiristystä. Esitutkinnan edetessä poliisi sai selville seikkoja, joiden perusteella yhteensä kolmea Cannonball-rikollisryhmän jäsentä epäillään ryöstöstä sekä yhtä jäsentä törkeästä kiristyksestä. Teot ovat kohdistuneet samaan asianomistajaan.

– Poliisi epäilee, että kolme ryhmän jäsentä on ryöstänyt sekä yksi jäsen kiristänyt joensuulaiselta asianomistajalta väkivalloin ja uhkailemalla henkilöauton sekä huomattavan summan rahaa. Esitutkinnan perusteella näyttää siltä, että tekoon liittyy myös ryhmän ulkopuolisia henkilöitä, joista yhden osalta nimikkeenä on pakottaminen. Rikoksesta epäiltyjä on yhteensä kuusi, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Simo Hämäläinen Keskusrikospoliisista.

Poliisi löysi kotietsinnän yhteydessä yli 500 ekstaasitablettia.

Poliisi teki rikosepäilyyn liittyen kotietsintöjä ja kiinniottoja joensuulaisessa yksityisasunnossa kesäkuussa 2023. Kotietsintöjen yhteydessä poliisi takavarikoi noin 500 kappaletta ekstaasitabletteja. Ekstaasitablettien osalta asiaa tutkitaan törkeänä huumausainerikoksena. Rikoksesta epäiltynä on kaksi Cannonball-ryhmän jäsentä.

– Ekstaasitablettien lisäksi poliisi löysi kiinniottojen yhteydessä tarkastetusta henkilöautosta sekä Liperin Ylämyllyllä sijaitsevasta Cannonball-ryhmän jengitilasta joitakin kymmeniä grammoja amfetamiinia. Asiaa on tutkittu huumausainerikoksena. Tässä asiassa on niin ikään epäiltynä kaksi Cannonball-ryhmän jäsentä, Hämäläinen kertoo. 

Esitutkinnan aikana on ollut vangittuna useita kerhon jäseniä epäiltynä ryöstöstä, törkeästä kiristyksestä sekä törkeästä huumausainerikoksesta.

Useita kiristysrikoksia.

Poliisi on tutkinut samaan rikoskokonaisuuteen liittyen noin 25-vuotiaan joensuulaismiehen epäiltyjä kiristysrikoksia vuosilta 2020–2023. Eri asteisia – törkeitä ja perusmuotoisia – kiristysrikoksia on yhteensä kuusi eri tapausta. Asianomistajat ovat olleet nuoria miehiä. Esitutkinnan mukaan kiristysrikoksiin on liittynyt myös muuta rikollisuuta, esimerkiksi yhden asianomistajan nimissä on tilattu ja ostettu elektroniikkaa ja tuotteita yli 10 000 euron arvosta. Tämän osalta kyse on törkeästä petoksesta. 

– Merkillepantavaa on, että tämä 25-vuotias mies on itse asianomistajana ryöstössä ja törkeässä kiristysrikoksessa, jossa rikoksesta epäiltynä on Cannonball-ryhmän jäseniä. Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että kiristyksen uhriksi joutuminen on ollut motiivina ainakin osassa kiristysrikoksia. Epäillyllä on ollut myös rikoskumppaneina Joensuussa ja sen lähiympäristössä asuvia nuoria miehiä, Hämäläinen sanoo.

Samaista noin 25-vuotiasta miestä epäillään lisäksi törkeästä huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta. Hän on edelleen vangittuna.

Kokonaisuuden yhteydessä on tutkittu myös yksittäisiä huumausainerikosepäilyjä.

Ryöstöä, torkeää kiristystä ja törkeää huumausainerikosta koskevan kokonaisuuden yhteydessä poliisi sai tietoonsa seikkoja, joiden perusteella oli syytä epäillä, että Cannonball -rikollisryhmän toiminta on jatkunut, vaikka rikollisryhmä on määrätty lakkautettavaksi Päijät-Hämeen käräjäoikeuden 20.10.2021 antaman päätöksen perusteella. Lakkautuspäätös tuli lainvoimaiseksi 30.1.2023, kun korkein oikeus ei ottanut asiaa käsiteltäväkseen. Rikosnimikkeenä asiassa on laittoman yhdistystoiminnan harjoittaminen. Rikoksesta epäiltynä on 13 Cannonball -ryhmän jäsentä.

Laittoman yhdistystoiminnan jatkaminen ensimmäinen laatuaan.

Nyt esitutkinnassa oleva laittoman yhdistystoiminnan jatkaminen on tiettävästi ensimmäinen tapaus Suomessa, jossa epäillään tuomioistuimen lakkauttaman kerhon jatkaneen toimintaansa lakkautuspäätöksen jälkeen. Poliisin näkemyksen mukaan näyttönä toiminnan jatkumisesta voidaan pitää muun muassa rikoksesta epäiltyjen toimintaa. Epäiltyjen katsotaan edustaneen Cannonball-rikollisryhmää sekä toimineen sen puolesta. Lisäksi jengitilasta löytyi viitteitä laittomasta alkoholin myynnistä, tältä osin asiaa on tutkittu alkoholirikoksena ja veropetoksena.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on poliisin vaatimuksesta määrännyt jengitilasta sekä jäsenten hallusta löytynyttä omaisuutta vakuustakavarikkoon yli 10 000 euron arvosta.

Esitutkintakokonaisuus etenee loppuvuoden aikana syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon.

Lähetä juttuvinkki Viranomaisuutisille. Lue tästä lisää.

Somet

FACEBOOK
INSTAGRAM
TIKTOK
TWITTER (X)
THREADS
Liity lisäksi WhatsApp-kanavallemme, ja saat kaikki tuoreimmat uutiset näppärästi WhatsApp-sovellukseesi.


puhelimen kuoret
Viimeisimmät alueen artikkelit

Poliisin suorittaman viime viikonloppuisen tehovalvonnan tulokset ovat surullista luettavaa

TEHOVALVONTA Poliisi valvoi viime viikonloppuna 24.–26. toukokuuta valtakunnallisesti, eli koko maassa mopojen, moottoripyörien ja muiden...

Joensuun keskustassa sattui peräänajokolari – henkilövahingoilta onneksi vältyttiin

JOENSUU Joensuun keskustassa Rantakadulla sattui maanantaina 27. toukokuuta iltapäivällä liikenneonnettomuus. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen pienestä tieliikenneonnettomuudesta...

Poliisi tapasi Outokummun valtatieliikenteessä raskaan kaasujalan omaavat kuljettajat

OUTOKUMPU Itä-Suomen poliisi tapasi Pohjois-Karjalan, tarkemmin Outokummun valtatieliikenteestä raskaan kaasujalan omaavia kuljettajia sunnuntaina 26. toukokuuta....


Tuoreimmat uutiset

Navettarakennus palaa Suomussalmella

SUOMUSSALMI Moisiovaarantiellä Suomussalmella sammutetaan tiistaina 28. toukokuuta iltapäivällä syttynyttä rakennuspaloa. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen keskisuuresta rakennuspalosta...

Vihdissä sattui toinenkin liikenneonnettomuus melkein samassa kohdassa

VIHTI Porintiellä Vihdissä on sattunut tiistaina 28. toukokuuta iltapäivällä liikenneonnettomuus. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen pienestä tieliikenneonnettomuudesta...

Navettarakennus palaa Suomussalmella

SUOMUSSALMI Moisiovaarantiellä Suomussalmella sammutetaan tiistaina 28. toukokuuta iltapäivällä syttynyttä rakennuspaloa. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen keskisuuresta rakennuspalosta...

Vihdissä sattui toinenkin liikenneonnettomuus melkein samassa kohdassa

VIHTI Porintiellä Vihdissä on sattunut tiistaina 28. toukokuuta iltapäivällä liikenneonnettomuus. Hätäkeskus vastaanotti hätäilmoituksen pienestä tieliikenneonnettomuudesta...