torstai, 29, helmikuu, 2024

Lea Leikarin henkirikoksen esitutkinta on valmistunut – tekijäksi vahvistui naapuri

Näitä luetaan

EURAJOKI

Lounais-Suomen poliisi on saanut valmiiksi Eurajoella maaliskuussa 2021 tapahtuneen epäillyn henkirikoksen esitutkinnan. Asiaan kytkeytyy samaan aikaan seudulla tapahtunut liikenneonnettomuus, jonka yhteys surmatyöhön varmistui esitutkinnan edetessä.

Eurajoella asuva 59-vuotias Lea Leikari katosi kotoaan maaliskuussa 2021. Viimeinen havainto hänestä tehtiin illalla 11.3.2021, jolloin nainen oli kotona ja puhelimessa.

Asiaa alettiin aluksi tutkia poliisitutkinnassa kadonneen henkilön tutkintana. Siinä esiin tulleiden seikkojen johdosta melko pian kuitenkin selvisi, että asiassa on syytä epäillä naisen joutuneen mahdollisen henkirikoksen uhriksi.

Naisen katoamisesta oli ehtinyt kulua noin kuukausi, kun poliisi aloitti asiassa esitutkinnan rikosnimikkeellä tappo.

Naisen ruumis löytyi 27.12.2021 Rauman ja Eurajoen rajalta Kourulammi-nimisestä metsälammesta. Ruumiin löysi lammen jäällä koiraansa ulkoiluttanut henkilö, jonka koira havaitsi ruumiin.

Poliisin epäily henkirikoksesta vahvistui ruumiinavauksen myötä. Poliisi epäilee, että henkirikos tehtiin teräasetta käyttäen. 

Laajamittaiset tutkintatoimet

Asian esitutkinta kesti noin kaksi ja puoli vuotta.

– Tässä ajassa rikoksen selvittämiseksi on tehty huomattava määrä erilaisia toimenpiteitä, kuten kuulusteltu kymmeniä ihmisiä ja useita heistä moneen otteeseen. Tekninen tutkinta on ollut hyvin laajaa, ja sitä on tehty monessa paikassa, kertoo jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Hiltula Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Jo poliisitutkinnan alusta lähtien poliisi kiinnitti huomiota siihen, että samaan aikaan naisen katoamisen kanssa Eurajoella tapahtui ulosajo, jossa auto ajautui päin rakennuksen seinää. Kuljettajana oli naisen naapurissa asunut mies, joka menehtyi onnettomuuspaikalla välittömästi. Tekoa epäiltiin tahalliseksi.

Törmäys tapahtui noin kaksitoista tuntia siitä, kun kadonneesta naisesta oli tehty viimeinen havainto.

Niin kadonneen naisen, kuin myös auto-onnettomuudessa kuolleen miehen matkapuhelimet sammuivat peräjälkeen hyvin pienen ajan sisällä.

Epäilty toimi yksin.

Henkirikosasiassa tehtyjen kuulustelujen, teknisen tutkinnan, teletietojen sekä naisen ruumiin löytymiseen liittyvien tietojen perusteella poliisilla oli syytä epäillä, että mies oli ennen auto-onnettomuutta tappanut naapurissaan asuvan naisen.

– Poliisi epäilee henkirikoksen tapahtuneen todennäköisimmin miehen kiinteistöllä, Hiltula sanoo.

Teon jälkeen mies kuljetti uhrin ruumiin omalla autollaan lammelle, mistä se yhdeksän kuukautta myöhemmin löytyi. Kiinteistölle ja autoon tehdyissä etsinnöissä on saatu epäilyä vahvistavaa näyttöä.

Poliisi selvitti tutkinnassa samanaikaisesti useita rinnakkaisia tutkintalinjoja, joilla kartoitettiin ja poissuljettiin myös muiden ihmisten osallisuuksia epäiltyyn rikokseen.

– Esitutkinnan perusteella asiassa ei ole eikä ole ollut muita rikoksesta epäiltyjä. Rikoksesta epäilty mies toimi siis yksin, Hiltula vahvistaa.

Motiivina pitkäaikaiset erimielisyydet.

Koska surmapaikalla ei tapahtuma-aikaan ollut muita henkilöitä ja koska henkirikoksen tapahtumapaikka sekä ruumiin löytöpaikka sijaitsevat syrjäisillä alueilla, esitutkinnassa ei ole pystytty selvittämään tapahtumien tarkkaa kulkua.

Poliisin tutkinnassa saamien tietojen perusteella henkirikoksen uhri ja epäilty tekijä olivat huonoissa väleissä.

– Surmatyön motiivina epäillään olleen naisen ja miehen pitkäaikaiset erimielisyydet ja riidat, jotka tapahtumailtana jostain syystä kärjistyivät ja johtivat henkirikokseen, Hiltula sanoo.

Hänen mukaansa esitutkinnassa saatiin näyttöä siitä, että ruumiin löytöpaikka oli rikoksesta epäillylle tärkeä ja tuttu paikka, missä hän vietti toistuvasti aikaa ulkoillen.

Poliisi päättää esitutkinnan, eikä asia etene syyteharkintaan, koska rikoksesta epäilty henkilö on kuollut.

Liity Viranomaisuutisten WhatsApp -kanavalle klikkaamalla kuvaa, niin saat tiedon uusimmista uutisista heti tuoreeltaan! Liittyminen on täysin turvallista, sillä kukaan ei näe puhelinnumeroasi, ei edes ylläpito.

Näitä uutisia luetaan

- Mainos -

Tuoreimmat uutiset

Ihmisen pelastustehtävä päättyi surullisesti Kotkassa – VU:n tietojen mukaan alaikäinen poika menehtyi

Kotkasta kuuluu todella surullisia uutisia. Poliisi, pelastuslaitos sekä ensihoito saivat ilmoituksen ihmisen pelastustehtävästä valtatie 7:lle Kotkan Karhulaan myöhään keskiviikkona...
- Mainos -

YhteistyössäIntiimisheivaustuotteet netistä