THL: Täysjyvää syövät eniten vanhemmat ikäryhmät ja Pohjois-Savossa asuvat – THL selvitti suomalaisten täysjyvän saantia

Julkaistu




RUOKA – TERVEYS

THL:n uuden tutkimuksen mukaan yli yhdeksän kymmenestä aikuisesta syö täysjyväviljavalmisteita, kertoo THL. Ruokavaliomme tärkeimmät täysjyväviljat ovat ruis ja kaura, jotka kattavat noin 80 prosenttia täysjyvän saannista.
THL: Täysjyvää syövät eniten vanhemmat ikäryhmät ja Pohjois-Savossa asuvat - THL selvitti suomalaisten täysjyvän saantia
Täysjyvän tärkeimpiä lähteitä ovat esimerkiksi ruisleivät, puurot ja sekaleivät. Kuva: THL

Miehet saavat ruokavaliostaan keskimäärin 63 grammaa ja naiset 47 grammaa täysjyvää päivässä. Yhdessä ruisleipäviipaleessa on noin 14 grammaa täysjyvää.

Riittävä täysjyvän saanti ruokavaliossa pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Riittävä määrä täysjyvää ravinnossa tukee myös painonhallintaa.

– Täysjyväviljavalmisteet ovat tärkeitä ruokavaliossa, koska ne turvaavat osaltaan kuidun saantia. Noin 70 prosenttia aikuisista saa kuitua suositeltua vähemmän. Täysjyväviljavalmisteista saa myös folaattia eli B9-vitamiinia, rautaa ja kasviproteiinia, kertoo erikoistutkija Niina Kaartinen.

Eniten täysjyvää syödään Pohjois-Savossa. Vanhemmat ikäryhmät syövät nuorempia enemmän täysjyvää. Sen sijaan koulutusryhmien välillä ei havaittu eroa.

– Ikäryhmien väliset erot viittaavat siihen, että eri sukupolvien käyttämät elintarvikkeet poikkeavat toisistaan. On tärkeää, että myynnissä on paljon erilaisia täysjyväpitoisia tuotteita, sanoo erityisasiantuntija Heli Reinivuo.

Täysjyvää saadaan eniten ruisleivistä ja puuroista.

Täysjyvän tärkeimpiä lähteitä ovat perinteiseen suomalaiseen ruokavalioon kuuluvat elintarvikkeet, kuten ruisleivät, puurot ja sekaleivät. Nämä kattavat yli 80 prosenttia saannista. Muiden elintarvikkeiden – kuten pastan ja riisin – merkitys on vähäisempi.

Täysjyvävilja on hyvä valinta sekä terveyden että ympäristön kannalta. Useimmilla aikuisilla on syytä lisätä täysjyväviljan kulutustaan. Tämä onnistuu vaihtamalla valkoisesta, puhdistetusta viljasta valmistetut tuotteet täysjyvää sisältäviin viljatuotteisiin.

Elintarviketeollisuuden tuotekehityksen ja joukkoruokailun avulla voidaan lisätä täysjyvän saantia kaikilla aikuisilla, varsinkin niillä, joilla leipä ja puuro eivät kuulu arjen ruokavalioon.

– Kotimaisista täysjyväviljoista valmistetut aterialisäkkeet sekä aamiaisvilja- ja välipalavalmisteet ovat tuotteita, joista tarvitaan lisää terveellisiä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, kertoo tutkija Rilla Tammi.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun THL julkaisee valtakunnallisesti edustavia tietoja aikuisten täysjyvän kokonaissaannista. Tiedot perustuvat FinRavinto 2017 -tutkimukseen, jossa selvitettiin Suomessa asuvien 18-74-vuotiaiden ruoankulutusta.

Täysjyvävilja kuuluu terveelliseen ruokavalioon.
  • Riittävä täysjyvän saanti pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Lisäksi riittävä määrä täysjyvää ravinnossa tukee painonhallintaa.
  • Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan viljavalmisteita tulisi nauttia päivittäin 6–9 annosta, joista vähintään puolet tulisi olla täysjyvää.
  • Yhdellä vilja-annoksella tarkoitetaan yhtä leipäviipaletta tai yhtä desilitraa keitettyä täysjyväpastaa, -ohraa, -riisiä tai muuta aterialisäkettä. Lautasellinen puuroa vastaa kahta vilja-annosta.
  • Täysjyväviljassa kuitu, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tallella.

Lähteenä: THL

Lähetä juttuvinkki Viranomaisuutisille. Lue tästä lisää.

SOMET

FACEBOOK
INSTAGRAM
TIKTOK
TWITTER (X)
THREADS
Liity lisäksi WhatsApp-kanavallemme, ja saat kaikki tuoreimmat uutiset näppärästi WhatsApp-sovellukseesi.



Viimeisimmät alueen artikkelit

Ruokavirasto: Tullin ruokakoirat paljastivat 80 kiloa määräystenvastaisia lihatuotteita

TULLI - MAAHANTUONTI Tullin ja Ruokaviraston yhteistyöprojektissa toteutettiin syyskuussa 2022 tehovalvontaa satamassa liittyen yksityishenkilöiden eläinperäisten...

Ruokavirasto: syö punajuurta vain kunnolla kypsennettynä – raa’asta punajuuresta tehty mehu tai smoothie aiheuttanut äkillisesti rajua oksentamista

TERVEYS Punajuurta suositellaan käytettäväksi vain kunnolla kypsennettynä, tiedottaa Ruokavirasto. Raakana tarjottu punajuuriraaste on aiheuttanut useita ruokamyrkytysepidemioita....



Tuoreimmat artikkelit

Poliisi etsii Kuhmon keskustasta kadonnutta miestä

KUHMO Poliisi etsii kadonnutta miestä Kainuussa. Oulun poliisilaitokselta kerrotaan, että Kuhmon keskustasta on kadonnut 72-vuotias...

Kauppakeskus Zeppelinissä Kempeleessä oli tilanne päällä vappupäivän iltana – ruoka paloi ravintolassa pohjaan

KEMPELE Kauppakeskus Zeppelinissä Kempeleessä oli tilanne päällä vappupäivän iltana. Pohjois-Pohjanmaan Pelastuslaitos sai automaattisen palohälytyksen Kauppakeskus...

Kerrostalon katolla kävellyt henkilö aiheutti pelastusoperaation Tampereella

TAMPERE Alasenkadulla Tampereella tarvittiin viranomaisia vappupäivän iltana. Hätäkeskus sai ilmoituksen ihmisen pelastamisesta kello 21.25. Pirkanmaan pelastuslaitoksen...

Maastopalo aiheutti tuhoa Liperissä – varastorakennus tuhoutui, maastoa paloi noin hehtaari

LIPERI Liperissä sammutettiin suht. isoa maastopaloa vappupäivänä. Hätäkeskukseen ilmoitettiin maastopalosta kello 13.08. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari...



Yhteistyössä



Intiimisheivaustuotteet netistä